Kulturhistoriska sevärdheter, del 2: Hällristningarna i Tanum

20170526_163859

Runt Tanum i Bohuslän har människor bott i 8000 år, men det är bronsåldern (ca 1700-300 f.Kr.) som lämnat de mest gåtfulla spåren. Under denna tid skapades en enorm bildskatt i form av ristningar i landskapets släta berghällar. Totalt finns här flera hundra hällristningsplatser som tillsammans innehåller tusentals bilder. Denna säregna konstsamling ger ett imponerande vittnesbörd om bronsåldersmänniskornas livsvillkor, föreställningsvärld och religiösa liv. Det historiska och kulturella värdet är så högt att området 1994 togs upp på UNESCO:s världsarvslista.

Den mest besökta hällen – Vitlyckehällen – är 22 meter lång och har ca 300 inhuggna figurer. Utöver dessa finns ungefär 170 s.k. skålgropar, små urkarvade håligheter vars funktion ännu är omtvistad. På Vitlyckehällen hittar man också den kanske mest berömda ristningen, ”brudparet”. Bilden föreställer en man och en kvinna som omfamnar och kysser varandra, samtidigt som en enorm gestalt  höjer sin yxa över dem. Kanske illustrerar bilden ett rituellt bröllop eller möjligen en svarsjukescen.

20170526_150345

Den närliggande hällen i Litsleby visar upp den s.k. spjutguden, en 2,3 meter lång beväpnad man. Ibland har han tolkats som en tidig version av Oden. Hällristningen på Aspeberget är istället känd för sina detaljerade skildringar av plöjning, oxar och skepp.

De flesta av hällarna ger ett oordnat intryck, där bilderna skär in i varandra och verkar ha gjorts av olika personer vid olika tillfällen. Ett undantag är Fossumhällen, som är mer enhetlig och sammanhållen. Kanske utgör den en medveten komposition, som utförts av en enda ristare. Bland de ca 130 figurerna finns bl.a. jaktscener med vackert utmejslade hjortar.

Hällristningarnas betydelse är fortfarande något av ett mysterium och vi lär väl aldrig helt få veta vad bronsålderskonstnärerna önskade åstadkomma med sina mödor. Våra förfäder har försett oss med en bilderbok utan förklarande text och det är upp till oss att försöka utläsa vad de velat förmedla. Lite hjälp med detta kan man få genom att besöka Vitlycke museum, beläget några hundra meter från Vitlyckehällen. Annars kan man förstås välja att tillbringa en dag med att själv utforska bilderna och låta fantasin fylla i berättelsernas tomma luckor. Oavsett vilket kommer en utflykt till Tanums hällristningar att skapa minnen som är värda att återvända till; hällristningarna ger oss ett titthål tillbaka till en försvunnen tid.

20170526_160000

 

Tryckta källor:

Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia, Bonnier Fakta

Janson, Sverker et al. (red. 1989), Hällristningar och hällmålningar i Sverige, Forum

 

Otryckta källor:

http://www.raa.se/upplev-kulturarvet/varldsarv/hallristningsomradet-tanum/

http://www.vastsverige.com/tanum/b/49993/Vitlycke-museum-Tanums-hallristningar-tidsresa-och-varldsarv

Information har även inhämtats vid besök på Vitlycke museum.

6 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 2: Hällristningarna i Tanum

 1. Så roligt att läsa! Det är inte bara i Tanum det finns hällristningar. Jag bodde som barn i Brastad, också i Bohuslän, där finns också flera hällristningar och vi brukade ta dit gäster för att visa dem. Det man växer upp med tycker man oftast inte är något märkvärdigt, ändå kände nog vi barn att detta var något att vara lite stolta över. Gästerna brukade vara imponerade och förundrade.

  Gilla

  • Ja, visst är hällristningarna något att förundras över! Ett besök i Tanum borde vara en självklar del av alla barns skolgång i Sverige – ett mer spännande sätt att upptäcka vår historia är svårt att tänka sig.

   Brastad har jag, skam att säga, ännu inte besökt, men det ska givetvis bli av. ”Skomakaren” är jag mycket nyfiken på att se!

   Gilla

 2. Pingback: De svenska världsarven | Kulturminnet

 3. Pingback: Nedslag i nordisk mytologi del 5: Vanakriget | Kulturminnet

 4. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

 5. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s