Sveriges nationaldag

bild nationaldag

Sverige var länge ett av få länder i världen som saknade officiell nationaldag. Först 1983 fick 6 juni nationaldagsstatus. Att valet föll på just detta datum beror på att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 6 juni 1523. I samband med det upphörde Kalmarunionen och Sverige blev en fristående stat med ett eget kungahus. 6 juni är också den dag då 1809 års regeringsform antogs. Denna slog fast nya principer för vårt statsskick och anses ha lagt grunden för det moderna Sverige. Det finns alltså goda skäl att uppmärksamma detta datum. Redan under 1800-talet började 6 juni betraktas som en nationell minnesdag och från och med 1916 firades dagen som ”svenska flaggans dag”.

Under 1970-talet blev debatten om en nationaldag alltmer intensiv, vilket ledde till dess införande 1983. 1996 förstärktes den högtidliga kopplingen, då nationaldagen även blev salutdag. 2005 blev 6 juni nationell helgdag efter att ledigheten flyttats från annandag pingst.

Med anledning av det sena införandet har nationaldagsfirandet inga djupgående traditioner i Sverige och har tagit sig olika uttryck. Flaggan hissas runt om i landet och många ger sig ut för att ha picknick. Efter att en tävling utlysts 1994 har Sverige nu en ”nationaldagsbakelse” toppad av jordgubbar. Högtidstal och olika former av uppträdanden hör ofta till festligheterna och på vissa håll arrangeras medborgarskapsceremonier för att välkomna nyblivna svenskar. En ny tradition är att kungen på nationaldagen bjuder in allmänheten att gratis besöka delar av Stockholms slott.

Oavsett hur vi väljer att tillbringa nationaldagen har vi svenskar mycket att fira, inte minst vår vackra natur, vår långa period av obruten fred och vår utveckling till en välfärdsstat. Imorgon får vi anledning att uppmärksamma dessa glädjeämnen lite extra, när vi firar vår nationaldag för trettiofjärde gången.
Läs mer:

https://nationaldagen.se/start/nationaldagen/nationaldagen-historia/

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/sveriges-nationaldag

https://www.svd.se/i-sverige-firar-vi-med-picknick

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nationaldagsbakelsen

3 reaktioner på ”Sveriges nationaldag

  1. Pingback: Den svenska flaggan | Kulturminnet

  2. Pingback: Om den svenska flaggan | Kulturminnet

  3. Pingback: En dikt för nationaldagen | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s