Midsommar

bild midsommar

Nu är vi inne i midsommarveckan. Midsommar är en av Sveriges viktigaste högtider, då vi samlas för att glädjas över sommaren, ljuset och växtligheten. Sannolikt löper traditionen långt tillbaka i tiden. Soldyrkan förekom redan under nordisk bronsålder och på hällristningar kan vi se danser som tros ha varit till för att fira solen. Vissa äldre källor kan tolkas som att ”midsommarblot”  firades under järnåldern och även om uppgifterna är tveksamma får det nog sägas vara troligt att årets längsta dagar på något sätt uppmärksammades i den hedniska kulturen. De äldsta skrifterna som nämner nordiskt midsommarfirande är de isländska kungasagona från 1200-talet, där det berättas att kung Olav Tryggvasson avskaffat offerölen och infört ”högtidsöl vid jul, påsk och midsommar”.

Enligt kyrklig tradition infaller Johannes döparens dag 24 juni, vilket länge gjorde att kyrkan försökte betona de religiösa aspekterna och forma midsommar till en kristen högtid. Bakom dessa strävanden fanns en önskan om att få bukt med mer stökiga inslag i det folkliga firandet. Carl von Linné beskrev 1746 i sin dagbok hur midsommarfirandet krockade med de kyrkliga kraven på sedlighet:

Majstänger voro på många ställen upprättade och beklädde med löv och blomster, omkring vilka drängar och pigor, efter sina förfäders urgamla vis, årligen dansade natten för och efter midsommardagen. Detta menlösa nöje nekades fuller dem själesörjarna, men det hade så rotat sig från hedenhös att det svårligen kunde tagas bort (…)

Kopplingarna till Johannes döparen bleknade emellertid med tiden och midsommar förblev ett sätt att högtidlighålla sommaren. Midsommarnatten ansågs dessutom ha magiska krafter och betraktades som särskilt lämplig att samla in läkeväxter eller utöva spådomskonst. Ett sätt att sia om framtiden var att lägga sju (eller nio) sorters blommor under huvudkudden för att i drömmen få se sin tillkommande. Att spara midsommarkransen och lägga den i julbadet ansågs ge hälsa under vintern.

20180609_141614

I Sverige har midsommarfirandet kommit att innehålla sång och dans runt en midsommarstång – en påle dekorerad med löv, blommor och kransar. En annan benämning är majstång, som kommer av ordet ”maja”, att smycka med löv. Midsommarstången har sannolikt kommit till Sverige från Tyskland under medeltiden. Utseendet varierar lokalt, men består ofta av ett kors med en krans hängande från vardera armen. Även kransar som hänger vågrätt runt pålen förekommer. Midsommarstången reses under festliga former för att sedan vara centrum för ringdans. Till dansen hör särskilda lekvisor samt bärandet av blomsterkrans i håret.

Matkulturen kring midsommarfirandet har genomgått viss modernisering. I äldre tid kalasade man denna dag på filbunke eller lutfisk. Numera förknippas midsommar med färskpotatis, som ofta serveras med dill, matjessill, gräddfil och gräslök. Vid midsommar äts stora mängder matjessill, medan konsumtionen under resten av året är blygsam. Även gravad lax och västerbottenpaj har blivit uppskattade inslag på midsommarbordet. En vanlig efterrätt är jordgubbar. Det finns också en tradition av alkoholkonsumtion knuten till firandet och många dricker snaps till maten.

I syfte att anpassa firandet till arbetsveckan beslutades 1953 att midsommarafton alltid ska infalla på en fredag, vilket gör att högtiden nu är rörlig mellan 20 och 26 juni. Det innebär att tidpunkten sammanfaller tämligen väl med sommarsolståndet, d.v.s. det dygn då jordaxeln lutar som mest mot solen och vi upplever årets längsta dag.

 

Tryckta källor:

Berg, Mathilda(2017), Högtider året runt och livet ut, Semic

Swahn, Jan-Öyvind (2010), Svenska traditioner, Ordalaget

 

Otryckta källor:

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/midsommarafton

https://popularhistoria.se/vardagsliv/traditioner/den-svenska-midsommartraditionen

https://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sommarsolst%C3%A5ndet

 

 

   

 

2 reaktioner på ”Midsommar

  1. Pingback: Glad midsommar! | Kulturminnet

  2. Pingback: Midsommarfirandet i bondesamhället | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s