Den som besöker Kalmar beträder i högsta grad historisk mark. Kalmar slott med sina fem torn och sin imponerande ringmur är ett ståtligt vittnesbörd om platsens betydelse. Slottet började byggas på 1200-talet, men det var först på 1500-talet som Gustav Vasa och hans söner gav borgen den nuvarande karaktären av renässanspalats. Många av de målade och skulpterade utsmyckningarna är från deras renoveringar. Stenarna i kungstrappan är gravstenar som Gustav Vasa lät hämta från en närliggande kyrkogård och det unika kassettaket i Gyllene salen är också från Vasatiden.
På grund av sitt strategiska läge var slottet länge en utsatt försvarsanläggning. Under historien har Kalmar legat i gränslandet mellan Sverige och Danmark och ideligen varit centrum för norra Europas storpolitik. Slottet har därför blivit skådeplats för politiska förhandlingar, hovintriger och våldsamma krig. Totalt har det belägrats 22 gånger. Ingen byggnad i Sverige har bevittnat fler dramatiska och omvälvande historiska händelser.
1397 slöts Kalmarunionen, enligt vilken Sverige, Norge och Danmark skulle enas under en gemensam regent. Unionen var bl.a. tänkt att skapa en motvikt till tyska Hansan, men blev aldrig en stabil förening. Under 1400-talet var Kalmar slott platsen där flera unionsmöten hölls och under senare hälften av samma sekel förekom flera unionsstrider mellan Sverige och Danmark. Slottet kom därför att omväxlande vara i svenska och danska händer. Kalmarunionen upphörde formellt när Gustav Vasa valdes till kung av Sverige 1523.
När Kalmar slott ockuperades av danskarna under Kalmarkriget 1611-1613 plundrades och förstördes stora delar av inredningen och tornen. Slottet återställdes dock och fortsatte fungera som försvarsborg.
Efter freden i Roskilde 1658, då Skåne och Blekinge blev delar av Sverige, förlorade Kalmar sin strategiska betydelse. Slottet upphörde att vara kungaborg och fick förfalla. Under 1700-talet användes flera av dess byggnader som sädesmagasin, kronobränneri och fängelse. 1852 flyttades fångarna därifrån och en renovering påbörjades. Den forna glansen återställdes och slottet är nu ett museum. Med sina praktfulla salar och förtjusande gemak betraktas Kalmar slott som Nordens bäst bevarade renässansslott. Det är också ett av Sveriges viktigaste politiska och militära kulturminnen – och en av landets mest populära bröllopslokaler.
Tryckta källor:
Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia, Bonnier Fakta
Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta
Otryckta källor:
Trevligt med dessa små bildande artiklar. Man får lust att semesterresa i sitt eget land!
GillaGilla
Då har bloggen uppnått ett av sina syften – att skapa nyfikenhet för allt som finns att upptäcka omkring oss! Jag kommer snart att skriva om två av mina favoritutflyktsmål: Habo kyrka och Gripsholms slott. Hoppas du kommer att gilla dem!
GillaGilla
Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet
Pingback: Kulturhistoriska personligheter, del 5: Gustav Vasa | Kulturminnet