Nedslag i nordisk mytologi, del 2: Asken Yggdrasil

bild träd

Yggdrasil är den nordiska mytologins världsträd. Ofta beskrivs det som en ask eller en idegran, men uppgifterna går isär. Dess enorma stam växer fram ur jordens medelpunkt och grenarna sträcker sig över hela himlen, så att trädkronan tycks hålla ihop kosmos. Från löven regnar dagg ner över världen.

Yggdrasil har tre rötter, som löper till varsin källa. Den första roten går till gudarnas rike, Asgård. Där ligger Urdarbrunnen, vid vilken gudarna samlas för att hålla ting. Ur brunnen hämtar ödets gudinnor (nornorna) vatten och öser över trädets rötter för att hålla det vid liv. Tack vare denna omsorg är Yggdrasil ständigt grönskande, trots att det finns varelser som äter på dess lövverk och rotsystem.

Den andra roten går till jättarnas hemvist (Jotunheim). Där finns visdomens och kunskapens källa, som vaktas av jätten Mimer. Mimer dricker dagligen ur sin brunn och är därför så vis att han till och med kan blicka in i framtiden.

Den tredje roten går till Nifelheim, de dödas mörka rike i underjorden. Där, invid älven Hvergelmer, ligger draken Nidhögg och knaprar på Yggdrasils rötter.

Högst upp i trädkronan sitter jätteörnen Hräsvelg. Med sina väldiga vingslag skapar han vindarna som blåser över världen. Hräsvelg och Nidhögg är bittra fiender, varför ekorren Ratatosk får springa upp och ned för trädstammen för att framföra förolämpningar dem emellan.

Vid världens undergång, Ragnarök, kommer Yggdrasil att skälva och stöna men förbli stående.

***

20210728_140341

Den som önskar få en bild av Yggdrasil rekommenderas att besöka Jämtlands läns museum, Jamtli. Där visas de vikingatida bonaderna från Överhogdal, som bl.a. skildrar ett träd som tolkats som Yggdrasil. Är det Hräsvelg som ses högst upp i toppen?

Tryckta källor:

Davidson, Ellis (1984), Nordens gudar och myter, Prisma

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms förlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi, Rabén och Sjögren

Willis, Roy (red.) (2006), Prismas stora bok om mytologi, Prisma

Otryckta källor:

http://www.nordisk-mytologi.se/yggdrasil.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Yggdrasil

En reaktion på ”Nedslag i nordisk mytologi, del 2: Asken Yggdrasil

  1. Pingback: Dags för Torsfullet – första fullmånen i Torsmånad | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s