Kulturhistoriska sevärdheter, del 4: Habo kyrka

20220318_101148

Habo kyrka, belägen strax utanför Habo i Jönköpings län, är en av Sveriges mest storslagna kyrkobyggnader. Utvändigt liknar den närmast en katedral, men byggd av trä och målad med falu rödfärg! Det är emellertid interiören som gör kyrkan till en överväldigande kulturhistorisk sevärdhet: varje liten yta är täckt av målningar, som ständigt bjuder på nya upptäckter. Detaljrikedomen är fullständigt häpnadsväckande och det samlade intrycket när man kliver in i kyrkorummets färgprakt är minst sagt betagande. Tyvärr kan upplevelsen inte riktigt förmedlas i bild – Habo kyrka måste ses på plats och har man en gång varit där är det lätt att finna skäl att återvända. Själv har jag besökt kyrkan vid flera tillfällen och söker mig gärna tillbaka så fort tillfälle ges. Ögonen har helt enkelt svårt att se sig mätta.

20220318_102120

Jag kommer inte att kunna beskriva kyrkan bättre än vad Dick Harrison har gjort , så jag lånar ett stycke ur en av hans böcker:

Den som gör sig omaket att svänga av från allfartsvägarna och leta upp Habo Kyrka, idag belägen några kilometer från tätorten med samma namn (eftersom byn byggdes upp i anslutning till järnvägen), möts av en förbluffande syn. Mitt på landsbygden i sydöstra Västergötland reser sig en veritabel katedral av trä, en treskeppig basilika med torn och kor, utvändigt spånklädd och invändigt försedd med stora sidoläktare. Färgstarka målningar täcker väggarna från golv till tak. Ingen annan byggnad i riket liknar denna.

Den enorma bildrikedomen kommer sig av att kyrkoherden ville underlätta för församlingsborna att lära sig katekesen. Med tanke på det praktfulla resultatet får vi förmoda att han lyckades bra. Uppdraget att dekorera kyrkan utfördes under 1740-talet av de båda Jönköpingskonstnärerna Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson, vars distinkta målarstilar tydligt skiljer sig från varandra, men ändå skapar en enhet. Målningarna har gjort att kyrkan nu betraktas som ett av Sveriges mest intressanta kulturminnen från senbarocken.

Enligt sägnen kom djävulen själv in i kyrkan mitt under målningsarbetet och blev så förolämpad av hur han framställdes att han knuffade ner konstnären från stegen.

20220318_102250

Tryckta källor:

Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia, Bonnier Fakta

Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

Habo kyrka. En beskrivning i ord och bild. (Häfte utgivet av Svenska kyrkan. Finns att köpa i Habo kyrka.)

Otryckta källor:

https://www.svenskakyrkan.se/habo/habokyrka

Information har även inhämtats vid besök i Habo kyrka.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 4: Habo kyrka

  1. Pingback: Arkeologiskt slagfält förstörs av nybyggnation | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s