En kulturpolitisk debattartikel

bild tidning

Sedan ett par år tillbaka är jag medlem i det relativt nystartade partiet Medborgerlig Samling. Via partiets diskussionsforum fick jag nyligen ett meddelande från en vänlig och kulturbegåvad partikamrat, som jag aldrig tidigare haft kontakt med. Han hade trillat in på den här bloggen och undrade om vi skulle kunna skiva en debattartikel tillsammans. Skulle han rent av kunna få låta sig inspireras av bloggtexterna och formulera ett förslag?

Det fick han förstås och jag kan nu presentera det färdiga resultatet:

 

Med kulturarvet mot framtiden

För en tid sedan meddelade Kulturdepartementet att Sverige inte ska lämna några bidrag till UNESCO:s lista över immateriellt kulturarv. Det innebär att Sverige nu ställer sig utanför ett initiativ som syftar till att bevara värdefulla delar av mänsklighetens kulturuttryck och förlorar en möjlighet att lyfta fram den svenska kulturens främsta traditioner.

Enligt Kulturdepartementet – och i förlängningen den svenska regeringen – vore det ”problematiskt” att hävda att en viss tradition skulle vara viktigare än en annan. Det skulle alltså vara fel att hävda att exempelvis luciafirandet har större kulturvärde än Stallarholmens årliga fisketävling. Huruvida det är problematiskt att andra länder värderar sina kulturuttryck framgår inte, men den svenska regeringens inställning verkar vara unik; tack vare övriga länders nomineringar innehåller listan nu en gedigen samling kulturyttringar med allt från japansk kabuki-teater till ukrainsk kosackdans. På grund av Kulturdepartementets beslut kommer dock svenska traditioner att fortsätta lysa med sin frånvaro.

Givetvis är det viktigt att bevarandet av traditioner inte blir en dogm. En tradition är, som författaren W.S. Maugham påpekade, en vägvisare och inte en fångvaktare. Det är nog få människor som idag upprörs över att traditioner som barnäktenskap eller kvinnlig omskärelse motverkas. Att veta vilka kulturyttringar som är värda att bevara eller förtjänar att motarbetas är inte alltid lätt, men att man överhuvudtaget gör den distinktionen är en moralisk nödvändighet.

I partiet Medborgerlig Samling är vi stolta över det svenska kulturarvet. Vi kommer att göra vad vi kan för att främja och bevara den svenska kulturens särprägel, vare sig det gäller uråldriga traditioner eller nyare seder, spontant uppkomna eller medvetet importerade och försvenskade. Vi vet att kultur och traditioner är betydelsefulla, meningsskapande företeelser och en av de viktigaste grunderna för ett välmående samhälle. Att låta det svenska kulturarvet visa vägen mot framtiden är för oss en självklarhet.

Artikeln har idag skickats in till en lokaltidning i Skåne, men om den accepteras för publicering återstår att se. I vilket fall som helst är den resultatet av ett givande samarbete.

Tack, Daniel!

Tillägg 2017-07-11: Artikeln är idag publicerad i Norra Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s