Sommarläsning

20170728_124613

Nu har många semester, så även jag, och det brukar innebära viss ökning av bokkonsumtionen. Till den som vill byta ut deckarna mot något lika spännande men mer verklighetsförankrat vill jag nu tipsa om boken Arkeologiska upptäckter i Sverige av Anna Lihammer.

Med rikliga bilder och lättöverskådlig text beskriver boken Sveriges största arkeologiska upptäckter. Blicken riktas framför allt mot de fynd som ändrat vår syn på dåtiden och gett historien ett nytt perspektiv. Här kan vi läsa om dödshuset i Turinge, Bockstensmannen, vikingatidens skatter, Alvastra pålbyggnad och Eketorps borg, för att lämna några aptitretande exempel. Fyndplatser och föremål sätts i sina historiska sammanhang och det mänskliga perspektivet levandegörs.

Till minussidan hör att författarinnan är en aning könsfixerad. Det är säkert så att vissa arkeologiska fynd kan ha feltolkats p.g.a. fördomar kring könsroller, men det blir lite tjatigt när denna teori upprepas. De politiskt korrekta vinklingarna förtar också en del av läsupplevelsen. Tursamt nog försvinner dessa tendenser och bokens senare halva håller i huvudsak en neutral ton i förhållande till sitt fängslande innehåll.

Sammanfattningsvis är boken en god investering för den som vill få fler pusselbitar till bilden av det förflutna. Eller varför inte leta upp den på biblioteket för att skaffa inspiration till upptäcktsresor och utflykter i vårt fascinerande land?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s