Jag arbetar inom sjukvården. Det är en miljö som har blivit tuffare de senaste åren och framför allt har den blivit tuffare på ett obegripligt sätt. Exempelvis har jag fruktansvärt svårt att förstå den uppblossande stenkastningen mot ambulanspersonal. Hur mycket jag än anstränger mig kan jag inte för mitt liv begripa vad detta beteende ska syfta till eller vilket nöje man finner i det. Nu har min totala oförståelse dessutom fått ny näring av en artikel som publicerats i Metro. Du hittar den här.
Artikeln beskriver det händelseförlopp som utspelat sig efter en skottlossning i södra Stockholm. På Karolinska sjukhuset uppstår en anstormning av anhöriga till de skottskadade, som tränger sig in i akutmottagningens väntrum. Där uppträder de aggressivt och hotar vårdpersonalen för att få som de vill. Personalen får låsa in sig och evakueras.
Artikeln fortsätter med en intervju med Marie Jensen, säkerhetshandläggare vid Region Skåne. Hon känner igen situationen och beskriver de utmärkande dragen. Vanligen handlar det om att anhöriga kallar vårdpersonalen för horor och hotar med våldtäkt. Jensen konstaterar att det ”påverkar vården” samt att det ”blir till en oro och otrygghet att vårda patienterna”. Som om det skulle behöva förklaras. Men det finns mer som inte behöver förklaras. Ingen behöver berätta för mig att det här faller utanför den svenska kulturens ramar – det står skrivet med lysande bokstäver mellan alla de rader i artikeln som skildrar de anhörigas beteende. När jag läser artikeln protesterar hela mitt kulturväsen. Så här gör man bara inte. Inte i mitt samhälle.
Så hur kan detta få ske, gång på gång? Rädslan för att ta tag i problemet gör att både patienter och personal drabbas. Det är faktiskt en del av den kultur jag vuxit upp i att visa respekt och hänsyn på ett sjukhus. På den punkten får vi inte ge vika. En akutmottagning som inte fungerar innebär att människors liv riskeras.
Under mitt yrkesverksamma liv var jag också i sjukvården. Försökte mej först som lärare men blev trött på det eftersom jag inte tyckte att mina insatser värderades efter förtjänst av högstadieeleverna! När jag bytte bana var jag helt trygg i att det jag gjorde skulle uppskattas av målgruppen. Nu som pensionär hör och läser jag med stigande förundran vad som händer på sina håll. Kan inte föreställa mig att jag skulle ha tolererat sådant en enda dag! Vad handlar detta om? Varför säger inte personalen upp sig i samlad tropp? Det finns ju jobb, de blir inte arbetslösa! Handlar det om grodan som sakta kokas eller vad?!
GillaGilla
Det är precis det jag är rädd för – att förändringarna blir till en ny vardag och accepteras. Jag märker själv hur jag förändrar mitt beteende utifrån det som sker omkring mig. Nu vågar jag inte längre promenera hem efter körövningarna, efter att det skett både ett rån och en våldtäkt utmed den väg jag brukar gå. Jag ser också att allt fler villor förses med larm och att föräldrar i allt högre utsträckning transporterar sina barn till och från aktiviteter. Det är en sorglig utveckling.
GillaGilla
Pingback: När normerna förändras del 11: Obegripliga beteenden | Kulturminnet
Pingback: När normerna förändras, del 42: Var är den allmänna ordningen? | Kulturminnet
Pingback: När normerna förändras, del 75: Ambulanspersonal utbildas i självförsvar | Kulturminnet