Kulturhistoriska sevärdheter del 6: Ekornavallen

20170603_191227

En kort bilresa från Falköping finns en höjdrygg som under årtusenden har haft en alldeles särskild betydelse. Här samsas gravar från stenålder, bronsålder och järnålder, sida vid sida. Sluttningen, som idag är beteshage,  har således varit skådeplats för begravningsriter under flera millenier.

Till de äldsta fynden hör fyra gånggrifter, som byggdes för 4000-5000 år sedan. Den största har i folkmun fått namnet Girommen (”jätteugnen”) då man trodde att jättekvinnan från Brunnhemsberget lagade sin mat där. Från bronsåldern finns ett imponerande röse uppe på vallens krön och järnåldern har bidragit med ett stort antal resta stenar och stensättningar.

Det är fascinerande att fundera över varför människor under flera tusen år valt att begrava sina döda på just denna plats. Resultatet har blivit en säregen kyrkogård som än idag väcker vördnad. Genom att under någon timmas tid vandra runt i en fårhage i Västergötland kan man få uppleva 4000 års gravskick. Det är mäktigt!

20170603_192017

Källor:

Klingmark, Elisabeth (2002), Värt en omväg. Vägvisare till 30 kulturminnen i Sverige, Riksantikvarieämbetets förlag

Information till detta blogginlägg har även hämtats från de skyltar som står uppställda vid Ekornavallen.

5 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter del 6: Ekornavallen

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Ekornavallen, Binneberg och Karleby besökte jag med Västgöta-Bengtsson som guide under värnplikten 1969. En makalös berättare och ett fint initiativ av militärledningen.

    Är det inte så att Ekornavallen fortfarande ständigt är hemsökt av allehanda spökerier nattetid; ingen i ortsbefolkningen går gärna förbi när det är mörkt?

    Gilla

    • Hej Jan! Nog är det så att Ekornavallen länge har förknippats med olika folkliga föreställningar om magi och övernaturliga väsen. Hur det är med den saken idag vet jag inte riktigt. Jag bor själv på cykelavstånd och har inte hört några ”spökhistorier” om gravfältet. Jag ska höra mig för bland de äldre i området och se om de har något att berätta.

      Gilla

  3. Pingback: En färd runt Kinnekulle | Kulturminnet

  4. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s