Staten smälter ner vårt kulturarv

20170610_115441

Fick rubriken dig att tro att jag hittar på eller överdriver? Ingen fara, jag reagerade likadant när jag först läste samma sak. Men dessvärre är det sant. Bokstavligen.

Jag återger här några delar av ett reportage i Svenska Dagbladet som skildrar hur arkeologiska fynd kasseras och skickas till metallåtervinningen:

Samtidigt som debatten om bränning av böcker rasar i medierna kastar svenska arkeologer amulettringar och andra urgamla fornfynd. Det känns fel och sorgligt att förstöra över tusenårigt rituellt konsthantverk, och jag är inte ensam om att tycka så.

– Vad man gör är ju att man slänger vår historia! säger Johan Runer, arkeolog vid Stockholms länsmuseum.

Amulettringar från järnåldern, liksom vikingatida vikter och mynt tillhör den typ av fynd som, så vitt Runer vet, tidigare alltid sparades.

/…/

Han jobbar själv inom denna typ av utgrävningar. Ingen i den utsatta arkeologbranschen vill få rykte om sig som obekväm ”fyndkramare”, men nu orkar han inte vara tyst längre.

– Det är helt galet, men den här branschen har fått marknadssjuka. Vi leker affär, säger Runer.

Ofta, särskilt vid mindre utgrävningar, är det en stående order från länsstyrelserna att så få fynd som möjligt ska tillvaratas.

/…/

Det är länsstyrelserna som gör upphandlingar av arkeologiska företag för att utföra arkeologiska undersökningar. Ett enkelt sätt att sänka kostnaden är att dra ner på antalet föremål som ska konserveras.

Keramik kräver ingen konservering och sparas som regel. Järn och metall måste däremot behandlas efter kanske tusen år i marken. Så om företaget i sitt anbud avsatt medel för att konservera två metallföremål men hittar tolv så måste de kasta tio. I metallåtervinningen.

Det som sker är en katastrof. De värden som går förlorade kan aldrig återskapas. Inte heller kommer vi i framtiden att kunna omvärdera de förstörda föremålens betydelse utifrån ny arkeologisk kunskap. Visst lever vi i en tid då de politiska trenderna vill förringa vårt kulturarv, men att vanvördnaden tagit sig dessa proportioner är på alla sätt ovärdigt. Dessa föremål, som bär vittnesmål om vårt gemensamma förflutna, skulle kunna skänkas eller säljas till skolor, universitet, intresseföreningar, institutioner eller privata samlare som är villiga att förvalta dem. Då skulle de åtminstone finnas kvar. Nu hamnar de i samma sopcontainer som uttjänta konservburkar. Och än mer oroväckande är det för mig nya ordet ”fyndkramare”. Om våra beslutsfattare har lyckats få arkeologerna att skämmas över att de vill vårda och bevara arkeologiska fynd, så är vi illa ute. Är inte just det en av arkeologernas främsta uppgifter?

Jag kan inte annat än instämma i Lars Anders Johanssons kommentar i Nya Wermlands-Tidningen:

De gamla föremålen är vår enda källa till kunskap om de epoker som saknar skriftliga källor. Förlorade föremål kan inte återskapas. Att staten aktivt medverkar till att sådana lämningar förstörs är en skandal.

 

Läs mer:

http://nwt.se/asikter/signerat/2017/08/26/staten-smalter-ned-vart-kulturarv

https://www.svd.se/fynd-fran-jarnaldern-gar-till-metallatervinningen

4 reaktioner på ”Staten smälter ner vårt kulturarv

 1. Pingback: Samtidens rivningshysteri | Kulturminnet

 2. Pingback: Ebba Busch Thor illustrerar problemen med kulturlöshet | Kulturminnet

 3. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

 4. Vi kan väl se handlandet som tämligen representativt för hur de styrande ser på landet Sverige av idag.
  Vi har ingen egen kultur (tänk Mona Sahlin..) skulle det händelsevis hittas fysiska bevis på att så är fallet kan de gott förstöras.
  Allt svenskt är sk-t – allt utifrån är fint och värdefullt…..
  landet skall utplånas till förmån för De Nya Härskarna, och vi skall göra det frivilligt..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s