Den krökta flaggstången på Sergels torg

bild vissen blomma

Sedan några dagar tillbaka pryds centrala Stockholm av en svensk flagga som vajar från en vissen flaggstång. Det handlar om konstverket ”Du gamla du fria” av Mattias Norström.

Flaggstången som kröker rygg har av förståeliga skäl väckt uppståndelse och lockat fram ett brett spektrum av åsikter. Ett av skälen är att dess budskap kan läsas på olika sätt.

Själv väljer jag att tolka installationen som en bild av moder Sveas allmänna hälsotillstånd. Efter att ha misshandlats, häcklats och fått utstå orättvisa anklagelser hänger hon nu med huvudet och orkar inte sträcka på sig. Hon är trött, ledsen och förnedrad. För ett land utgörs inte i första hand av ett geografiskt område, utan av sitt folk och sin kultur.  Nu får den svenska kulturen knappt finnas. Dess existens förnekas, dess innehåll förlöjligas och dess historiska spår tillmäts inget värde. Våra makthavare verkar ha glömt bort att svenskarna är ett folk och har samma rätt till sin kultur, sitt språk och sin historia som alla andra folk i världen.

Undra på att den svenska själen slokar.

 

En reaktion på ”Den krökta flaggstången på Sergels torg

  1. Denna tolkning var också min spontana och direkta när jag såg flaggstången. Trodde att upphovsmannen var någon som sörjde över förfallet i Sverige på olika områden och tyckte det var konstigt att han faktiskt fått lov att sätta upp verket mitt i det offentliga rummet. Låt oss i medveten naivitet fortsätta att sprida denna naiva tolkning!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s