En kulturhistorisk promenad genom Mariefred

20170628_164406

Mariefred är en mindre tätort i Södermanland, vackert belägen vid Mälaren. Mest känd är staden kanske för Gripsholms slott, vilket du kan läsa om här. Nu träffas vi utanför slottsporten för att istället ta en promenad genom den intilliggande bebyggelsen och dess omgivningar.

20170628_162102

Först går vi över vindbryggan till fastlandet för att titta på det två runstenarna som står uppställda vid slottets infart. Båda har påträffats i anslutning till slottet och är försedda med ormmotiv. En av stenarna, som tidigare har fungerat som tröskelsten i ett av slottstornen, berättar om Ingvar den vittfarnes olycksdrabbade vikingatåg till Särkland. Denna händelse blev så omtalad under sin tid att det idag finns ett tjugotal runstenar i Mälardalen som vittnar om den.

Vi fortsätter sedan över slottsparkens parkering och kommer snart till de stora grindarna som leder in till den kungliga hjorthagen. Idag är den ett naturreservat, präglat av äldre skog. Genom att gå upp på ett av hjorthagens berg får vi en storslagen utsikt över Mälaren, slottet och naturen.

20170628_163131

20170628_162911Vi följer vägarna in i parkens djupare delar och får se de skygga hjortarna beta. Träden växer tätt och lummigt runt soliga gläntor. De väldiga ekarna når ibland en imponerande storlek, som vittnar om att de vuxit där sedan Gustav Vasas dagar.

20170628_165657Efter att ha vilat benen en stund går vi tillbaka in mot stadskärnan för att uppleva en tågresa från ångtågens tid. Museijärnvägen har bevarat alla tidstypiska detaljer: järnvägsstationen, ångloken, vagnarna, konduktören och biljetterna. Den som vill kan åka med på en tur till Taxinge och besöka Taxinge slott innan det är dags för återfärd.

Från tågstationen promenerar vi utmed vattnet, förbi båtarna i gästhamnen. Snart upptäcker vi en samling röda hus på vänstersidan. Det är Callanderska gården, ett hembygdsmuseum som visar upp ett välbevarat borgarhem från förra sekelskiftet. Det omsorgsfullt inredda dockskåpet är i sig skäl för ett besök. Till gården hör också uthus med hantverksföremål och en äldre trädgård med kryddland.

20170628_171139

Efter ytterligare ett par minuters promenad når vi ångbåtsbryggan och har vi tur får vi se det koleldade ångfartyget s/s Mariefred komma in i viken. Sedan 1903 har hon gått på samma rutt mellan Mariefred och Stockholm och bjuder än idag sina passagerare på betagande vyer över Mälaren. Vi väljer emellertid att avstå och fortsätter istället vår vandring upp mot kyrkans vita torn. Kyrkan är byggd ovanpå resterna av klostret Pax Marie, som gett staden sitt namn, men av detta finns få lämningar kvar.

Via kullerstensgatan framför kyrkan når vi Rådhustorget, som är stadens centrum. Utmed torgets ena sida tronar det gamla rådhuset från 1700-talet, byggt i gustaviansk stil. I de närliggande kvarteren finns charmiga äldre hus av den typ som ofta lyfts fram som typiska för stadens karaktär. Eftersom vi gärna vill se fler fortsätter vi till Bergsgatan, där de låga trästugorna ligger tätt utmed smala gränder.

20170628_170539

Efter att ha snirklat oss fram en stund och tittat på de gamla hantverksgårdarna längs Munkhagsgatan letar vi oss ut ur staden för att ta oss upp på kullen där Kärnbo ödekyrka är belägen. Kyrkan, som byggdes på 1100-talet, blir sista anhalten på vår rundtur. Från fönstret i koret får vi en vacker utblick över den lilla stad vi just lärt känna.

20170628_195555

***

Det finns många goda skäl att göra en utflykt till Mariefred och själv återvänder jag ständigt på grund av platsens personliga betydelse; i denna lilla stad har mina djupaste rötter sitt fäste och ingen plats i världen bär jag med mig fler minnen från. I det gula huset på Jacobigatan födde min mormor fjorton barn och i ett av de grå trevåningshusen bakom ICA-butiken bodde jag större delen av min barndom. Till hjorthagen gjorde jag ständiga utflykter om våren för att plocka de horn hjortarna fällde och kyrkoruinens högsta taknock har jag klättrat över när nyfikenheten var större än rädslan. För mig har Mariefred således personliga kopplingar, men man behöver inte ha egna band till staden för att kunna uppskatta den. Mariefred är ett litet smyckeskrin av kulturminnen och väl värt ett besök.

En reaktion på ”En kulturhistorisk promenad genom Mariefred

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s