När den här bloggen var nystartad skrev jag ett inlägg om Varnhems klosterkyrka, där jag även nämnde några av de arkeologiska fynd som gjorts i kyrkans närhet. Arkeologerna hade länge förbryllats av att vikingatiden lämnat så få synliga spår i Västergötland, trots att platsen kort därefter utvecklats till ett starkt maktcentrum. Svaren fanns att få under marken. När utgrävningar av en äldre kyrkobyggnad och dess intilliggande kyrkogård påbörjades 2005 stod det snart klart att historien tagit en oväntad väg. Man hittade kristna gravar, som kunde dateras till en tid då man tidigare ansett att kristendom inte fanns i Sverige. Likaså kunde man konstatera att kyrkan, som murats av sten, byggts vid en tidpunkt då man trott att stenbyggarkonsten var okänd. En myntskatt visade dessutom på välutvecklade kontakter med England. Vikingatiden i Västergötland var inte en tid av tillbakagång; det fanns en blomstrande kultur runt Varnhem – men den var kristen.
Anledningen till att jag nu återkommer till dessa historiska fynd är att jag vill tipsa om en dokumentär, som visas på SVT. Dokumentären skildrar det arkeologiska arbetet runt utgrävningarna och hur det förändrat vår bild av historiens gång. Du hittar den här:
För den som vill veta mer är förstås utgrävningsområdet med den tillhörande utställningen ett sevärt besöksmål. Fyndföremål och rekonstruktioner berättar hur livet kan ha tett sig för 1000 år sedan och den gamla kyrkobyggnaden – som med stor sannolikhet är Sveriges första stenbyggnad – finns innesluten i utställningshallen.
På bilden ovan ses locket till vikingakvinnan Katas grav, där runorna berättar vem hon var. Nedan ses utställningshallen med resterna av kyrkobyggnaden.
Jag antar att du känner till programmen Svearikets vagga och Dag Stålsjö ( som så tragiskt omkom så tidigt.) Vad tycker du om den teorin?
https://www.youtube.com/user/Sveariketsvagga
GillaGilla
Striden mellan götar och svear pågår än. 😉
Själv har jag nöjt mig med att konstatera att källmaterialet är ganska skralt. Det är osäkert om ett egentligt Svearike föregick den svenska statsbildningen och än mer osäkert var det i så fall hade sina rötter. Men kanske spelar det inte så stor roll. Det mesta tyder på att Sveriges framväxt har varit en lång process där flera områden och folkgrupper bidragit. Man skulle kunna säga att Sverige inte har en ensam vagga, utan flera.
Vill du berätta vad du själv tänker i frågan?
GillaGilla
Pingback: Året som gått | Kulturminnet