När normerna förändras del 4: Vårdcentraler med flyktvägar

bild vårdpersonal

SVT rapporterar i en artikel att hot och våld ska byggas bort på skånska vårdcentraler. Principen för de nya vårdcentralerna är att patienter och personal i möjligaste mån ska separeras. Patienterna ska anmäla sig via en surfplatta istället för i en reception och mottagningsrummen ska ha två dörrar, så att den ena kan fungera som flyktväg om patienten blir hotfull. Anledningen är att man sett en ökad hotbild mot vårdpersonal, framför allt det senaste året.

Enligt Linda Strömbäck, fastighetschef på region Skåne, ska de nya vårdcentralerna skapa ”trygghet och arbetsro”. Men tyvärr känner jag mig inte ett dugg lugnad av sådana åtgärder är nödvändiga. Tvärt om tycker jag det är oroväckande att de behövs och än mer oroväckande att man försöker bygga bort ett problem som istället borde analyseras och angripas från roten. Som f.d. vårdcentralsanställd vet jag dessutom vikten av att vårdpersonalen har uppsikt över vad som händer i väntrummet och snabbt kan ingripa om någon visar tecken till allvarlig sjukdom.

Först ut att omstruktureras enligt de nya principerna är vårdcentralen i Södra Sandby. Södra Sandby får väl därmed välkomnas till det nya Sverige, ett Sverige där nya normer råder.

Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/hot-pa-vardcentraler-ska-byggas-bort

2 reaktioner på ”När normerna förändras del 4: Vårdcentraler med flyktvägar

  1. Pingback: När normerna förändras del 11: Obegripliga beteenden | Kulturminnet

  2. Pingback: När normerna förändras, del 75: Ambulanspersonal utbildas i självförsvar | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s