Svenska folksagor, del 1: En kort introduktion

20180912_124131

Folksagor är fantasifulla berättelser som förts vidare från mun till mun i många generationer. Deras rötter sträcker sig således långt tillbaka i tiden och ursprunget går inte att spåra. Sannolikt har delar ändrats, fyllts i och fallit ifrån under århundraden, så att de versioner som slutligen nedtecknats är resultatet av en lång rad ”författares” bidrag.

Svenska folksagor är sällan särskilt långa och innehåller ofta ett sedelärande budskap. Vissa varelser, som troll och jättar, är återkommande. Andra vanliga karaktärer är den listiga gumman, den fattige bonden och den vackra prinsessan. Djuren har ofta förmågan att prata.

Intresset för att nedteckna de svenska sagorna vaknade först på 1800-talet, när nationalromantiken riktade ljuset mot det inhemska kulturarvet. Det var främst Gunnar Olof Hyltén Cavallius och George Stephens som började samla in och utforska den svenska sagoskatten. Deras ansträngningar resulterade i att Svenska sagor och äventyr gavs ut i två band 1844 och 1849. Under 1800-talets andra hälft kom flera andra upptecknare att fortsätta samla in sagor från olika delar av landet och 1939-1947 utgav sedan Svenska Akademien samlingsverket Svenska folksagor i åtta band. Ingen av dessa publikationer hade särskilt barnen i åtanke, men idag går det att hitta barnvänliga volymer med olika urval ur den svenska sagovärlden. Två böcker med en charmig repertoar är Barnens svenska folksagor (sammanställd av Mary Örvig) och Svenska folksagor (av Jan-Öyvind Swahn och Birgitta Hellsing). Till de mest kända berättelserna hör Prins Hatt under jorden, Koka soppa på en spik och Gubben och gumman som gjorde arbetsbyte.

 

Tryckta källor:

Fowler Squire, Orson och Hyltén Cavallius, Gunnar Olof (1844), Svenska Folk-sagor Och Äfventyr Efter Muntlig Öfverlämning Samlade och Utgifna, A. Bohlins Förlag

Norlind, Tobias (1912), Svenska allmogens lif, Bohlin & Co

Örvig, Mary (1983), Barnens svenska folksagor, Gidlunds förlag

 

Otryckta källor:

http://www.grundskoleboken.se/wiki/Folksagor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Folksaga

3 reaktioner på ”Svenska folksagor, del 1: En kort introduktion

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Underbara sagor från äldre tider | Kulturminnet

  3. Pingback: Den svenska folktrons ordlista: väsen, trolldom, skrock och sägner | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s