Ett kulturborgarråd på villovägar

bild bibliotek2

De senaste åren har våra bibliotek drabbats av allt mer bråk, förstörelse och ordningsproblem. Bibliotekarier har larmat om en hotfull och högljudd miljö, där föräldrar och äldre numera vänder i dörren.

Nu ger sig Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert (S) in i debatten. I en artikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Krav på tysta bibliotek ofta främlingsfientliga” förklarar han att bibliotek inte alls behöver vara tysta. Eftersom det ofta är gäng med unga invandrarkillar som stökar, så menar kulturborgarrådet dessutom att de som önskar fridsamma bibliotek ger uttryck för främlingsfientlighet.

Låt mig göra en sak klar från början: jag anser att man ska uppträda vårdat på bibliotek, oavsett om man heter Per, Ali eller något annat. Mogerts sätt att klistra obehagliga åsikter på personer som vågar lyfta ett problem är synnerligen otrevligt. Han gör ett tafatt försök att framställa sig som de svagas beskyddare genom att påpeka att biblioteken måste välkomna ”unga killar, sådana som jag en gång var, som kommer från hem där man inte läser, men som i biblioteket kan finna en biljett ut i världen”. Därmed glömmer han bort att även tonåringen från arbetarhemmet eller den unga förortskillen behöver studiero för att kunna läsa, precis som alla andra.

De som vill stöka, tjafsa, hänga med kompisarna och spela musik kan gå till fritidsgården istället. Sådana finns det gott om i Sverige. Ett kulturborgarråd som inte förstår bibliotekskulturens värde förtjänar inte sin post. Roger Mogert, avgå!

Läs mer:

https://www.svd.se/borgarradet-krav-pa-tysta-bibliotek-framlingsfientliga

https://www.expressen.se/kultur/stoket-far-biblioteket-att-inte-vaga-ha-oppet/

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/ungdomsg%C3%A4ng-tvingar-bibliotek-att-st%C3%A4nga-1.430678

http://www.vlt.se/vastmanland/vasteras/bibliotek-i-valdsam-forandring-brak-och-stok-led-mot-en-ny-sorts-verksamhet-spar-bibliotekschefen-niclas-lindberg

2 reaktioner på ”Ett kulturborgarråd på villovägar

  1. Pingback: Kulturborgarrådet avgår! | Kulturminnet

  2. Pingback: När normerna förändras, del 42: Var är den allmänna ordningen? | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s