Följare av denna blogg kan knappast ha missat att min idol heter Dick Harrison. Inlägg där jag begagnat mig av hans kloka citat återfinns både här och här och de tillfällen då jag använt hans litteratur som källmaterial är ännu fler. Hans sätt att skriva, där texten lyser av den egna fascinationen för historiens mystik, gör mig full av beundran. Följaktligen spetsar jag alltid öronen när han uttalar sig och nu är ett sådant tillfälle: Harrison har ryckt ut för att med medias hjälp påtala att ett av Sveriges viktigaste historiska slagfält är på väg att ödeläggas av nybyggnation – utan fullvärdig arkeologisk utgrävning.
Det är kommunal mark vid Fyllebro utanför Halmstad som nu är hotad. På denna plats utspelade sig ett berömt slag 1676, som innebar att södra Sverige förblev svenskt och ett danskt hot mot Göteborg avvärjdes. Mindre utgrävningar har gjorts och resulterade i fynd av pistolkulor och artilleriprojektiler. Harrison menar dock att det sannolikt finns fler fynd begravda i marken.
– Slaget vid Fyllebro var det som vände det skånska kriget, som gjorde att Sverige lyckades behålla de här delarna av landet. Att förstöra en sådan plats genom att vräka bort jorden och sabotera möjligheterna att göra slagfältsarkeologiska undersökningar är oförsvarbart ur ett historiskt perspektiv, uttalade han nyligen i Hallandsposten.
Han konstaterade även att ”det hade varit tjänstefel av mig att inte bli upprörd när kommunen förstör möjligheterna att få fram en massa spännande historisk information” samt att ”vår historielöshet gör att jag skäms lite över att bo i Sverige”.
Slagfält räknas dock inte som fornlämningar och det är därför tillåtet för Halmstads kommun att sälja marken för exploatering. Jag har mailat Halmstads kommun och frågat om det finns möjlighet för en privatperson att köpa slagfältet för att se till att det bevaras, men kontrakt är redan skrivet.
Läs mer:
Pingback: Samtidens rivningshysteri | Kulturminnet
Pingback: Ebba Busch Thor illustrerar problemen med kulturlöshet | Kulturminnet
Pingback: Året som gått | Kulturminnet