Alla helgons dag

bild skogskyrkogården

Den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november kallas alla helgons dag och är första dagen i allhelgonahelgen. Då besöker många svenskar kyrkogårdarna för att tända ljus och högtidlighålla de döda.

Ritualer kopplade till döden utfördes vid denna tid på året redan under förkristen tid, då äldre kulturer relaterade naturens död under hösten till hedrandet av de dödas minne. När Sverige sedan kristnades kom allhelgonadagen att införas som kyrklig sed. Den finns tidigast omnämnd i Vallentunakalendariet från 1198, där den räknas till andra klassens helger. Traditionen löper dock tillbaka till 700-talet, då påven Gregorius III valde att göra 1 november till samlingsdag för alla de helgon och martyrer som inte kunde föräras en egen dag i kalendern. Trots att helgondyrkan inte är en del av den protestantiska kyrkans praxis överlevde allhelgonadagen reformationen och har således obrutet ingått i det svenska kyrkoåret ända fram till idag. Med tiden utvecklades traditionen till att bli en allmän minnesdag för döda personer. Vid helgdagsreformen 1953 flyttades firandet från 1 november till en närliggande lördag, samtidigt som benämningen ”alla helgons dag” infördes.

Bruket att tända ljus på gravarna blev vanligt först under efterkrigstiden. Varifrån denna sed härstammar ger källorna olika besked om. Kanske fördes traditionen till Sverige av italienska arbetare på Gustavsbergs porslinsfabrik eller också rör det sig om impulser från krigsgravarna i Normandie. Nu är ljuständningen helgens mest centrala ritual och tusentals lågor brinner på våra kyrkogårdar just denna kväll.

I bondesamhället sågs allhelgonahelgen som brytpunkten mellan sommar- och vinterhalvår och användes till att spå vintervädret. Om solen sken kortare tid än det tog att sadla än häst skulle vintern bli mycket snörik.

 Fotnot: Bilden är hämtad från Wikimedia Commons. Attribution: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0) / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Tryckta källor:

Modéus, Martin (2000), Tradition och liv, Verbum

Otryckta källor:

https://hogtider.wordpress.com/2013/10/13/nar-alla-helgons-dag/

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/alla-helgons-dag

https://www.svenskakyrkan.se/allhelgona

En reaktion på ”Alla helgons dag

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s