Alla helgons dag

bild alla helgons

Den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november kallas alla helgons dag och är första dagen i allhelgonahelgen. Då besöker många svenskar kyrkogårdarna för att tända ljus och högtidlighålla de döda.

Ritualer kopplade till döden utfördes vid denna tid på året redan under förkristen tid, då äldre kulturer relaterade naturens död under hösten till hedrandet av de dödas minne. När Sverige sedan kristnades kom alla helgons dag att införas som kyrklig sed. Den finns tidigast omnämnd i Vallentunakalendariet från 1198, där den räknas till andra klassens helger. Traditionen löper dock tillbaka till 700-talet, då påven Gregorius III valde att göra 1 november till samlingsdag för alla de helgon och martyrer som inte kunde föräras en egen dag i kalendern. Trots att helgondyrkan inte är en del av den protestantiska kyrkans praxis överlevde alla helgons dag reformationen och har således obrutet ingått i det svenska kyrkoåret ända fram till idag.  Med tiden utvecklades traditionen till att bli en allmän minnesdag för döda. Vid helgdagsreformen 1953 flyttades alla helgons dag från 1 november till en närliggande lördag.

Bruket att tända ljus på gravarna blev vanligt först under efterkrigstiden. Varifrån denna sed härstammar ger källorna olika besked om. Kanske fördes traditionen till Sverige av italienska arbetare på Gustavsbergs porslinsfabrik eller också rör det sig om impulser från krigsgravarna i Normandie. Nu är ljuständningen helgens mest centrala ritual och tusentals lågor brinner på våra kyrkogårdar just denna kväll på året.

I bondesamhället sågs alla helgons dag som den första vinterdagen och användes till att spå vintervädret. Om solen sken kortare tid än det tog att sadla än häst skulle vintern bli mycket snörik.

Tillägg 2018-11-01: Texten återpubliceras idag på Projekt Allmogen, där alerta läsare bidragit med kloka kommentarer. Jag återger dem nedan:

Det har aldrig rört sig om någon ”helgondyrkan” inom den katolska kyrkan utan om vördnad för helgonen. Bara Gud är föremål för dyrkan. Det är viktigt att vara noga med orden så det inte blir fel.

Allahelgonahelgen och traditionen att minnas sina döda föregås av det hedniska Alvablotet, ett blot som just vördnade våra förfäder. Alvablotet infaller just denna helg, och är motsvarigheten till gaeliska Samhain och fornengelska Halloween/Forefathers eve.

 

Tryckta källor:

Modéus, Martin (2000), Tradition och liv, Verbum

 

Otryckta källor:

https://hogtider.wordpress.com/2013/10/13/nar-alla-helgons-dag/

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/alla-helgons-dag

https://www.svenskakyrkan.se/allhelgona

En reaktion på ”Alla helgons dag

  1. Ping: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s