När normerna förändras, del 7: Nya tider i hyreshuset

20171115_071522

På grund av min arbetssituation hyr jag sedan några år tillbaka en övernattningslägenhet i ett stort tegelhus en kort promenad från Borås centrum. Vad denna byggnad ursprungligen har använts till har jag inte lyckats klura ut, men de små lägenheterna, som ligger utspridda kors och tvärs i huset, verkar vara resultatet av en sentida ombyggnation. Där har jag nu tillbringat de flesta av mina vardagskvällar i snart tre års tid och tills nyligen varit nöjd med arrangemanget. Bortsett från några livade nätter i samband med högskolans inspark har jag fått sova gott nattetid, trapphuset har hållits prydligt och mina grannar (de flesta unga studenter) har hälsat artigt. Det senaste halvåret har dock stämningen förändrats. När gamla hyresgäster flyttat ut har ett nytt klientel tillkommit och dessa nya grannar har speciella uppfattningar om hur man beter sig.

Sophanteringen är numera ett av husets största problem. Att bära ut soporna till soprummet är tydligen för jobbigt, för trapphuset fylls av soppåsar, pizzakartonger, urdruckna läskflaskor och trasiga föremål.

20171115_071438

Ett tag var det hörnet precis utanför min lägenhet som var den främsta soptippen. Att jag satte upp lappar hjälpte inte. När skräpet började lukta illa och drog till sig flugor stod jag inte ut längre, utan bar ut det. Nu är mitt hörn tomt, men problemen blossar upp på andra ställen, trots påpekanden från hyresvärden. Som hämnd för mina arga lappar (eller kanske för att jag gått ut och sagt till när det varit stök i trapphuset om nätterna) placerades en läskedrycksburk precis utanför min dörr, så att jag inte kunde undgå att slå ut den när jag öppnade.

Ett annat problem är att de nya hyresgästerna har svårt med matlagningen. Vid flera tillfällen har det uppstått sådan rökutveckling att brandlarmet börjat tjuta. Två gånger har det skett nattetid, vilket gjort att vi tvingats stå utanför porten och huttra i pyjamas och morgonrock tills väktaren kommit och stängt av larmet. Ett par veckor efter den senaste incidenten dök det upp lappar från hyresvärden om att brandlarmet hade saboterats genom  skadegörelse och att de skyldiga (om de identifierades) skulle vräkas. Hyresvärden påtalade även rökförbud i huset, men att döma av lukten efterföljs det inte.

20171115_071558

Att tvätta är inte lika trevligt längre. Tomma tvättmedelspaket, utspillt tvättmedel och pappersskräp  ligger utspritt på golvet. Tvättmaskiner och torktumlare rengörs inte. Nyligen gick dessutom det elektroniska bokningssystemet sönder, varpå hyresvärden satte upp ett meddelande om att vi tillfälligt måste göra våra bokningar manuellt i en kalender. ”Laga machinen nu dum!” har någon klottrat till svar. De nya grannarna har inga ambitioner att visa hyfs. Inte heller verkar de förstå att allt inte bara kan ”fixas”.

Min nya bostadssituation kostar en hel del mental energi. Jag blir arg och besviken när jag passerar genom trapphuset, för att inte tala om när jag blir väckt av smällande dörrar och högljudda röster mitt i natten. Jag skulle kunna köpa mig en biljett bort från problemen genom att skaffa en bostadsrätt, men den lösningen lockar mig inte; om jag drar ut trenderna i samhällsutvecklingen ser framtiden inte alltför vacker ut, varken för bostadsmarknaden eller för samhället i stort.

Jag hoppas förstås att jag ska slippa flytta. Jag hoppas att mina nya grannar ska lära sig vad ansvar är. Jag hoppas att de ska begripa att det inte är någon annans jobb att bära ut deras sopor eller städa tvättstugan efter dem. Jag hoppas att de på något sätt ska komma till insikt om att man bör visa sina medmänniskor hänsyn, inte minst dem som måste orka gå upp när väckarklockan ringer. Men kanske är mina förhoppningar fåfänga, för de problem jag ser i mitt hyreshus ser jag i större skala på samhällsnivå. Normerna förändras – och inte till det bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s