Julklappar

20191130_113045

Att visa givmildhet vid jul är en tradition som går långt tillbaka i tiden och har en symbolisk koppling till de tre vise männens gåvor till Jesusbarnet. I bondesamhället var det sed att visa de fattiga särskild omsorg under julen och i modern tid är julklapparna en central del av julfirandet.

Själva ordet ”julklapp” kommer sig av en lekfull tradition, som förr utövades av den yngre generationen. Ungdomarna gick under julaftonen runt bland stugorna och knackade (klappade) på dörrar. När någon öppnade slängde de in en gåva, för att sedan snabbt springa därifrån. Gåvan var i regel av enkel karaktär, som ett vedträ eller en halmgubbe, och ofta åtföljd av en lapp där en vers förklarade varför mottagaren förärats presenten. Dessa verser kunde vara ganska nesliga och retsamma, varför gåvogivarna snabbt behövde smita från platsen. Ur denna sed har traditionen med julklappsrim uppstått.

Inslagna presenter började bli vanliga i de högre stånden på 1700-talet. Då var det julbocken som levererade julklapparna, men hans arbetsuppgifter övertogs i slutet av 1800-talet av jultomten. Ett brett genomslag fick julklappsutdelningen först efter andra världskriget i takt med att levnadsstandarden ökade.

Sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut årligen utsett ”årets julklapp”. Syftet är givetvis kommersiellt, men julklappen ska också avspegla tidsandan. I år (2017) är årets julklapp en elcykel.

 

Tryckta källor:

Modéus, Martin (2000), Traditionoch liv, Verbum

Neumüller, Anders (1980), Svenska jultraditioner på helgkort från förr, Bonniers

Swahn, Jan-Öyvind (2014), Jul med Jenny Nyström, Ordalaget

 

Otryckta källor:

https://hogtider.wordpress.com/2013/12/12/varfor-heter-det-julklapp/

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rets_julklapp

http://www.julenstraditioner.se/Sverige/

 

2 reaktioner på ”Julklappar

  1. Pingback: Julklappstips från Kulturminnet | Kulturminnet

  2. Pingback: Julen | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s