Nedslag i nordisk mytologi del 5: Vanakriget

20170526_150041

Efter att världen skapats fanns enligt den nordiska mytologin två olika gudaätter, som levde åtskilda. Mitt i Midgård (människornas hemvist) höll asarna till i den väldiga borgen Asgård, medan vanerna bodde i Vanaheim. En kvinna av vanernas ätt, Gullveig, lyckades nästla sig in bland asarna, där hon med hjälp av trollkonster skapade osämja och splittring. Asarna försökte göra sig av med henne genom att spetsa henne med spjut och bränna henne på bål. Inte mindre än tre gånger brändes hon, men återuppstod ur askan.

När vanerna fick höra talas om asarnas sätt att behandla Gullveig blev de upprörda och krävde skadestånd. De båda gudaätterna träffades för att hålla råd, men asarna vägrade gå med på vanernas krav. I vredesmod slungade Oden sitt spjut över de församlades huvuden, vilket gjorde att krig utbröt. Detta var det första kriget någonsin och det höll på att aldrig ta slut. Slag efter slag utkämpades, men de båda parterna var jämnstarka.

När båda sidor lidit svåra förluster möttes de för att få ett slut striderna. För att garantera freden utbytte de gisslan med varandra. Havsguden Njord och hans barn Frej och Freja sändes att bo i Asgård, medan vanerna fick ta emot den kloke Mimer och hans följeslagare Höner. För att ytterligare befästa freden fick alla församlade gå fram till ett kar och spotta i det. Ur saliven uppstod sedan guden Kvaser, som var så vis att han visste svaret på alla frågor.

 

Fotnot: Skildringen av vanakriget skiljer sig åt mellan olika historiska källor och förekommer därför i lite olika versioner.

Bilden ovan är hämtad från hällristningsområdet i Tanum. Det kan du läsa mer om här.

 

Tryckta källor:

Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi: vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms förlag

 

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gullveig_(nordisk_mytologi)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vanakriget

En reaktion på ”Nedslag i nordisk mytologi del 5: Vanakriget

  1. Pingback: Den nordiska mytologins ordlista: gudar, varelser, platser och föremål | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s