Kurbitsmålning är en särskild dekorationsform där mönstret består av prunkande fantasiblommor med stora bladknippen. Blommornas beståndsdelar tillåts bilda sirliga strukturer och arrangeras ofta symmetriskt. Inspirationen kom sannolikt från renässansmåleriets blomsterurnor, men stilen blev med tiden mer abstrakt och expressiv. Sitt namn har kurbitsmålningen fått av det latinska ordet för pumpa, cucurbita, vilket syftar på de pumpliknande formationer som ibland ingår.
Konstformen växte fram i Dalarna i slutet av 1700-talet med Leksand och Rättvik som centrum, men spreds även till angränsande landskap. De dalmålare som var verksamma i allmogens hem var ofta självlärda, vilket bidrog till de charmigt naiva dragen. Tack vare deras dekorationslust fick kurbitsmåleriet breda ut sig över skåp, kistor, moraklockor och väggar. Ibland användes det som självständig dekor, men kunde även fungera som utfyllnad runt målade scener. Motiven återgav då oftast religiösa händelser, där Bibelns folk porträtterades i Dalarnas traditionella bygdedräkter.
Än idag används kurbitsmålning till att försköna hantverksföremål och kurbitsliknande mönster återfinns i modern formgivning. En av våra mest kända nationalsymboler, dalahästen, är smyckad med en förenklad variant av kurbits, s.k. krusning. Dalahästens popularitet vittnar om att kurbitsmåleriet fortfarande har en plats i svenskt konsthantverk; en dalahäst är den vanligaste souveniren som utländska turister köper vid Sverigebesök och försäljningen uppgår årligen till tiotals miljoner kronor.
Kurbitskurs?Kurbitsmålning är ett levande hantverk som flera svenska konstnärer har valt att arbeta med. Den som vill gå en kurs i kurbitsmålning har ett flertal arrangörer att välja på. Nedan lämnas några exempel. https://www.kurser.se/kurs/kurbits http://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/dalarna/Arrangemang/Falun/kurs-i-kurbitsrosmalning/ http://larsjos.se/mina-kurser/ http://www.brittaidalarna.se/kurbitsmalning/kurser/
|
Tryckta källor:
Sanndström, Sven (red. 1991), Konsten i Sverige, Norstedts
Sandved, Kjell B. och Hökby, Nils-Göran (red. 1985), Konstens värld. Forntid – nutid från A till Ö, Bohuslänningens boktryckeri AB
Otryckta källor:
http://www.grannas.com/mainframe.php?page=historia
https://www.nordiskamuseet.se/webbutik/produkter/hantverk/dalahast-1
Pingback: Året som gått | Kulturminnet