När normerna förändras del 13: Somliga är mer jämlika än andra

bild kvinnor

Några dagar i månaden ägnar jag åt medicinsk forskning. Det trivs jag med. Visst går det långsamt, visst är det omgärdat av byråkrati och visst krävs det många timmars arbete med trista statistikprogram, men tanken på vad som kan åstadkommas är kittlande. Kanske kommer jag, när jag sitter i min rullstol på ålderdomshemmet och summerar mitt liv, upptäcka att min forskning hjälpte fler än mitt dagliga arbete på sjukhusgolvet.

Just nu planerar jag och min forskarkollega en studie som ska utvärdera en ny behandling mot kronisk migrän. Jag har själv migrän, men tursamt nog drabbas jag bara av några enstaka anfall om året. De som lider av kronisk migrän har minst 15 huvudvärksdagar per månad. Det måste vara ett helvete.

Vi har gott hopp om att den nya behandlingen ska vara verksam. Det finns redan viss forskning som tyder på det. Snart kan vi förhoppningsvis börja rekrytera studiedeltagare, men först måste vi hitta finansiering – och det är inte okomplicerat i dagens Sverige. Det räcker nämligen inte att ha en underbyggd hypotes och ett genomtänkt studieupplägg; för att uppfylla kriterierna måste man dessutom följa politiskt korrekta spelregler, vilket inte minst blev tydligt när jag för några dagar sedan skulle fylla i en elektronisk ansökan om forskningsmedel. Varje ruta i formuläret var obligatorisk och en av dem krävde att jag skulle göra en genusanalys – av ett forskningsprojekt som alltså syftar till att hjälpa migränpatienter.

Jag vet precis vad jag behöver skriva i den där rutan (även om jag inte har kunnat förmå mig att göra det). Jag behöver trycka på att migrän är en sjukdom som drabbar betydligt fler kvinnor än män. Jag behöver säga att studien har potential att öka kvinnors delaktighet i samhället och yrkeslivet. Och det är nog smart att lägga till en snärtig formulering om att kvinnosjukdomar tidigare har varit eftersatta i den medicinska forskarvärlden.

Allt ovanstående skulle vara sant. Men det skulle vara ännu mer sant att skriva att frågeställningen inte är relevant, att studiens syfte är att hitta en potentiell behandling för alla som lider av kronisk migrän, att kön över huvud taget inte har med studiens syfte att göra och att jag som forskare är glad om mina resultat kommer någon till nytta, oavsett om personen är kvinna eller man.

Vart tog vår måttfullhet och vårt förnuft vägen? Hur kan det komma sig att landet lagom har blivit ett land som går till ytterligheter? Varför lär vi oss inte av historien? Hur kommer det sig att vi, efter att ha trillat i det ena diket, väljer att hoppa i det andra? Varför kan vi inte sansa oss, vara vettiga och hålla oss på stadig mark?

En människa är en människa. Diskriminering av män är inte bättre än diskriminering av kvinnor. Rasism mot vita är inte bättre än rasism mot svarta. Våld mot någon är lika mycket våld oavsett personens läggning och åsikter. Ingen – inte ens en medelålders, vit man – borde bli avfärdad och tystad med hänvisning till ålder, hudfärg eller kön. Det är betydelsen av allas lika värde i min värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s