Underbara sagor från äldre tider

20180210_100125

När jag skrev mitt första inlägg om svenska folksagor berättade jag om Gunnar Olof Hyltén-Cavallius arbete med att kartlägga den svenska sagoskatten. Jag blev därför oerhört glad när jag upptäckte att ett nytryck av hans originalutgåva (publicerad tillsammans med Orson Squire Fowler) från 1844 gick att hitta i en bokaffär på nätet. Nu har jag precis fått mitt exemplar av Svenska Folk-Sagor Och Äfventyr Efter Muntlig Öfverlämning Samlade Och Utgifna. Den 500 sidor tjocka boken kommer nu att få förgylla mina vinterkvällar framför brasan. Jag har redan bläddrat i den och överraskats av hur välgjord den är. Sagorna åtföljs av förklarande anmärkningar, noteringar om var de upptecknats och hänvisningar till liknande berättelser i andra länder. Språket är förstås ålderdomligt, vilket inte känns som en nackdel, utan snarare bidrar med karaktär.

Jag återger nedan en del av förordet:

Det har icke varit eller kunnat vara vårt syfte, att här lemna endast en samling af roande förtäljningar; vi hafva gjort till vår uppgift, att åt fäderneslandet rädda återstoder av den rika poesi, som under årtusenden lefvat hos vår folk-stam, som följt den slägte ifrån slägte, och i skiftande bilder afspeglar hela dess forna verlds-åskådning. Nämnda öfverlämningar äro på väg att dö ut eller förderfvas under inflytande af en ny tid och nya förhållanden, och endast i landets aflägsnare bygder lyssnar man ännu till dessa förklingande ljud, hvilka en gång voro hela folkets egendom och den första näringen till våra fäders bildning.

Oafsedt den rika poetiska åder, som löper fram på djupet af alla våra urgamla traditioner, och hvilken äfven åt folk-sagorna skänker ett stort och allmänt värde, äro de sednare också af vigt för häfden. Mycket är utur dem att hemta för den som vill studera Svenska historien i sin innersta grund, som vill lära känna folkets anda och skaplynne, och följa hela gången af dess inre utveckling. Folk-sagan tillåter oss mången blick in i längst hänsvunna tider, den ger en trogen och lefvande bild av våra förfäders seder och lefnadssätt, och sprider öfver forntiden ett ljus, hvilket inte alltid står att vinna från skriftliga urkunder.

20180210_100230-e1519070961604.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s