När normerna förändras, del 15: Offerförklaring av våldtäktsmän

bild våld

I februari utsattes en kvinna i Malmö för en grov gruppvåldtäkt. Förövarna var samtliga i tonåren. Nu har SVT Skåne gjort ett reportage om brottet, där såväl reportern som representanter från socialtjänsten betonar att gärningsmännen är offer.

Vad våldtäktsmännen skulle ha blivit offer för framgår inte. Camilla Ljungkvist vid Malmöpolisen går dessutom ett steg längre och hävdar att förövarna förmodligen inte ens begrep vad de gjorde:

– Jag skulle nog vilja säga att det inte alltid är så att de tänker att det är ett brott på det viset, utan de ser det mer som att det är något de gör eller något som händer, förklarar hon.

Om vi har unga killar ute i samhället som inte förstår att våldtäkt är ett brott och bara tycker att det är ”något man gör”, så är det högst oroväckande. En sådan grundläggande brist på förståelse för en kvinnas rätt att inte bli angripen har vi sällan behövt förhålla oss till förut.  Jag önskar att jag hade statistik, men eftersom makthavarna inte vill ta fram siffror får jag förlita mig på mina intryck och enligt dessa verkar gruppvåldtäkterna ha ökat mycket kraftigt de senaste åren. Ska vi förklara det med att samhället har producerat allt fler offer?

Några av förövarna ska enligt uppgift vara under 15 år och är därmed inte straffmyndiga. För formalitetens skull kan vi lämna dem utanför diskussionen. Låt oss istället diskutera skuldfrågan för de övriga, de som faktiskt är straffmyndiga enligt svensk lag. Polisen och socialarbetarna verkar tycka att de ändå inte är skyldiga på riktigt – trots straffmyndighet, trots brottets grovhet och trots att övergreppen pågick i timmar. Hur är det möjligt?

Jag tror inte att våldtäktsmännen våldtog på grund av att de var offer. Inte heller tror jag att de inte förstod vad de gjorde. Jag har en helt annan teori, som i mina ögon är mycket mer trolig: Jag tror att den kvinnosyn man har påverkar hur man beter sig mot kvinnor.

Man hjälper inte de här unga killarna att fungera i det svenska samhället genom att offerförklara dem. De behöver få tydliga signaler om att deras beteende är oacceptabelt och att samhället säger ifrån. Och mer än något annat behöver de få hjälp att ifrågasätta sin kvinnosyn. Annars är risken stor att de blir regelbundna bidragsgivare till belastningsregistret, som fortsatta sexualbrottslingar eller på andra sätt.

 

Här kan du se reportaget:

https://www.svtplay.se/video/17290542/lokala-nyheter-skane/svt-nyheter-skane-9-mar-21-25?start=auto&tab=2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s