Nu ifrågasätts mångkulturen

20180805_135906

I Sverige är det farligt att kritisera mångkultur. Trots de problem som tecknar sig allt tydligare ju mer mångkulturellt samhället blir, är det ännu kontroversiellt att ifrågasätta om ett mångkulturellt samhälle verkligen är så lyckat eller över huvud taget kan bli hållbart och stabilt.

Nu skönjer vi emellertid en förändring. Den senaste tiden har vi fått höra flera röster höjas till den svenska kulturens försvar. Häromdagen rebloggade jag en krönika av Patrik Engellau, som uttryckte att riksdagens beslut att göra Sverige mångkulturellt borde upphävas, ledande politiker har börjat tala om svenska värderingar och flera författare (inklusive Per Brinkemo, Dan Korn och Lars Åberg) har publicerat böcker som adresserar mångkulturens motsättningar. Trenden är tydlig: Utvecklingen har gått så långt att problemen inte längre går att tiga ihjäl. Sverige blir sig alltmer olikt för varje dag som går. Det trygga, jämställda, sekulära och ordningsamma landet, där människor upplever samhörighet och känner tillit till varandra spricker upp och går sönder, medan de godtrogna svenskarna knappt förstår vad som sker. Det var ju inte såhär det skulle bli. Det mångkulturella samhället skulle ju bli pittoreskt, fyllt av färgglada kläder, kryddoftande maträtter och glada möten över kulturgränserna. Nu ser vi istället hur utanförskapsområdena breder ut sig och avståndstagandet från svenskheten växer. Slöja och burka har blivit vardagliga plagg på våra gator, moskéer begär att få göra böneutrop, allmännyttan måste ordna bostäder åt polygama familjer, friskolor placerar flickor längst bak i bussen och antalet unga som lever under hedersförtryck ökar. Sverige har fått politiska partier som tycker att män och kvinnor inte ska skaka hand, badhus har infört könssegregerade badtider och representanter för rättsväsendet baserar domslut på islamistiska principer. När värderingar och åsikter som inte överensstämmer med vårt samhälles fundament tillåts bre ut sig tilltar kriminaliteten. Sverige har hamnat i EU-toppen avseende skjutningar och granatattacker. Blåljuspersonal attackeras och otryggheten växer. Klyftorna i samhället blir allt större och välfärdssystemen krackelerar när de som arbetar måste försörja allt fler. Ett helt land – ett av de mest välmående världshistorien skådat –  slås sönder av en dröm som var vacker, men dessvärre inte sann.

De omvälvande förändringarna gör nu att allt fler människor blir medvetna om det svenska samhällets värde. Vi börjar förstå att Sverige inte förblir Sverige om vi inte hävdar de principer som utgör vårt samhälles själ. Låt mig därför avslutningsvis få tipsa om ytterligare lite tänkvärd läsning på samma tema: Malcom Kyeyunes senaste krönika i Göteborgs-Posten. Genom att ta avstamp i den nyligen så omdiskuterade sharia-domen i Solna tingsrätt lyckas Kyeyune omdefiniera fördomsbegreppet och få läsaren att förstå att den största fördomen är tron att alla andra egentligen vill vara som oss. För världen består inte av människor som innerst inne längtar efter att försvenskas; den är full av kulturer som avsevärt skiljer sig från vår och inte delar de värderingar vi baserar vårt samhälle på.

Det måste vi både inse och acceptera.

 

Läs mer:

http://www.gp.se/ledare/kyeyune-reaktionerna-p%C3%A5-solnadomen-%C3%A4r-ett-tecken-i-tiden-1.5349440

En reaktion på ”Nu ifrågasätts mångkulturen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s