Dymmelonsdag

20210728_102159

Nu befinner vi oss i ”stilla veckan”, den vecka som avslutas med påskfirandet. Ett annat namn på stilla veckan är dymmelveckan och idag är det dymmelonsdag.

Dymmelonsdagen är en numera en vanlig vardag för de flesta, men var tidigare den dag då påskfriden inleddes. Dymmeln, som löper från onsdag till lördag, var fastans strängaste tid och skulle präglas av lugn och tystnad. Själva ordet dymmel betyder träkläpp och syftar på att kyrkklockornas kläppar vid denna tid byttes ut mot trästavar eller lindades med tyg för att få en dovare klang. Arbete skulle i möjligaste mån undvikas och alla hjul – spinnrockshjul, kvarnhjul och vagnshjul – skulle stå stilla. Istället skulle man ägna sig åt att sätta sig in i Jesu liv och ångra sina synder. Trots att dymmelveckan  karakteriserades av sådan stillhet var det viktigt att inte stanna i sängen för länge. Den som vaknade sent blev kallad för öknamn, som ”dymmeloxen”.

In på 1700-talet fungerade dymmelonsdagen som helgdagsafton inför skärtorsdagen och förknippades med onda krafter. Häxorna troddes vara särskilt farliga och det var nu man tänkte sig att de påbörjade färden till Blåkulla. Av denna anledning ansågs det ibland nödvändigt att bryta friden för att hålla oknytt borta genom att skjuta skott. Denna s.k. påskskjutning levde kvar som tradition även efter att man slutat tro på magiska väsen och är ursprunget till senare tiders påsksmällare.

En reaktion på ”Dymmelonsdag

  1. Pingback: Långfredag | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s