När normerna förändras del 17: Allt fler hemlösa pensionärer i Sverige

bild hemlös

I ett tolv minuter långt reportage från SVT får vi möta några personer i den växande skaran hemlösa pensionärer i Stockholm. De är varken missbrukare eller psykiskt sjuka, utan vanliga människor, som bara inte har någonstans att ta vägen. De flesta har arbetat i decennier, men får ändå inte pensionen att räcka till hyran på den överbelastade bostadsmarknaden. Andra har förlorat sin bostad i samband med skilsmässa och kan inte hitta någon ny – alla lägenheter går till andra.

73-åriga Astrid (fingerat namn) har vänt på dygnet för att klara sig. Dagtid sover hon på ett härbärge och nätterna tillbringar hon på nattöppna hamburgerrestauranger. Liksom många av de andra har hon vid flera tillfällen blivit rånad på sina få ägodelar.

Pensionären Martin Lannehjelm, som tidigare arbetat som elektriker, spenderar nätterna på pendeltåg och bussar. Sömnen blir förstås fragmenterad och Martin känner sig ständigt allt tröttare, men han har inget alternativ. SL-kortet är hans hotell.

De hemlösa pensionärerna är en av vår tids skamligaste påminnelser om hur samhället vänt de egna medborgarna ryggen. De är normala, välfungerande och vettiga människor, som inte fått det mest grundläggande stödet från samhället när de hamnat i kris. Reporterns slutsats är att vem som helst kan bli hemlös i Sverige – och åt hemlösa svenskar köper kommunerna inga bostadsrätter. Världens högsta skatter prioriteras inte längre till skattebetalarnas välfärd, utan till politikernas prestigeprojekt.

Jag hoppas att riktigt, riktigt många tittar på SVT:s reportage om våra hemlösa äldre och minns det ända fram tills 9 september.

 

Se reportaget:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sa-har-lever-stockholms-hemlosa-pensionarer

Fotnot: Personen på bilden har inget med texten att göra.

Tillägg 2018-04-09: Tidningen Dina Pengar publicerar idag en undersökning som visar att jämfört med genomsnittet i EU har Sverige en större andel pensionärer som lever under fattigdomsgränsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s