Det må inte vara allom bekant i Sverige, men i Skaraborg är det en oumbärlig vårtradition att besöka trandansen vid Hornborgasjön.
När snödropparna börjar titta upp ur marken vet man att det är dags: under några veckor förbyts karaktären i de annars så stillsamma omgivningarna, som börjar sprudla av liv och rörelse. Stränderna längs Hornborgasjöns sydspets befolkas av tusentals tranor, som lockar till sig horder av besökare. Smala och slingriga vägar fylls av bilar från Tyskland och Norge och på närliggande fält trängs husvagnsgäster. Tillfälliga caféer öppnas i stugor och lador och traktens många konstnärer slår upp portarna till sina hemgallerier. Skyltar monteras upp av kommunen för att guida turisterna rätt och överallt ses friluftsklädda människor med kikare och väldiga kameror.
De flesta av tranorna som rastar vid Hornborgasjön har övervintrat i Spanien och Nordafrika. De flyger sedan flera hundra mil, över Pyrenéernas snöklädda toppar, för att vila vid Hornborgasjön innan de söker sig till sina häckningsplatser. Av de cirka 100 000 tranor som varje år kommer till Sverige och Norge stannar ungefär en tredjedel vid Hornborgasjöns stränder. Ingen vet säkert, men kanske har de rastat just där i 10 000 år, sedan stenåldern. Att se (och höra!) dem är en mäktig upplevelse. De samlas i stora flockar, vilket ger en masseffekt av både synintryck och ljud. Då och då visar några av dem upp en dans, antingen i par eller i större ringar. Dansen är en märklig uppvisning med utspända vingar, bugningar och hopp. Ibland bjuder någon på en piruett. Varför tranorna dansar vet vi inte säkert, men sannolikt syftar dansen till att stärka banden inom gruppen.
Med jämna mellanrum ses tranpar lämna de övriga för att flyga vidare och påbörja årets häckning. Till hösten väntar sedan återfärden söderut, där de tillbringar vintern. Men varje år kommer de tillbaka, just hit, precis som de gjort i tusentals år.
För oss som bor i Skaraborg är tranornas ankomst ett säkert vårtecken, förenat med en folkfest där människor ger sig ut för att ta del av det fängslande naturskådespelet. Så har det varit i generationer, kanske längre än vi kan veta.
Fotnot: Invid trandansen finns en informationsanläggning med utställning om tranorna. För förbokade grupper erbjuds guidade turer och den som vill kan hyra ett gömsle för att komma tranorna riktigt nära. Årets trandans är just nu i full gång.
Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet