Den temperamentsfulle guden Tor är son till Oden och gudinnan Jord (Fjorgyn). Med sin fagra hustru Sif, som har hår av rent guld, är han bosatt i den praktfulla gården Bilskirner med flera hundra rum. Tillsammans har de sonen Mode och dottern Trud. Sedan tidigare har Tor dessutom sonen Magne med jättinnan Järnsaxa.
Tor är känd för sin styrka och är Asgårds främste beskyddare. För att öka sina redan avsevärda krafter använder han styrkebältet Megingjord och till vapen har han hammaren Mjölner. Hammaren är så kraftfull att Tor måste bära järnhandskar för att kunna fånga upp den när den återvänder efter att ha slungats iväg.
Tor har ett häftigt och oregerligt humör. När han vredgas far han fram över himlavalvet i en vagn dragen av bockarna Tanngnjost och Tanngrisnir. Denna färd blir ofta så våldsam att det uppstår dunder, vilket vi hör som åska. Blixtarna skapas när Tor slungar iväg sin hammare. Av denna anledning kallas åskan ibland för ”tordön”.
Ett av Tors främsta kännetecken är hans glupande aptit. Inte ens jättarna klarar av att äta ikapp med honom. Framför allt är han förtjust i honungsdrycken mjöd, som han kan dricka i enorma mängder. En gång höll han en dryckestävling med jättarna och drack så mycket havsvatten att tidvattnet försvann.
Tor har många fiender och arbetar ständigt med att skydda Asgård från ondskefulla angripare. Från sin vagn jagar han troll och han råkar ofta i slagsmål med jättar. Hans ärkefiende är Midgårdsormen, som han försökt dräpa utan att lyckas. Vid Ragnarök kommer Tor och Midgårdsormen att mötas i en strid, som slutar med att de dödar varandra.
Enligt asatron har Tor förmågan att skänka människorna goda skördar, vilket gjort honom till en populär gud. I modern tid påminns vi om honom genom veckodagen torsdag. Hans namn ingår dessutom i många ortsnamn, som Torshälla, Torslanda och Torsö.
Kvädet om Trym
I eddadikten Kvädet om Trym berättas hur Tor vaknade en morgon och upptäckte att hammaren Mjölner var borta. Han bad Loke om hjälp att ta reda på vart hammaren tagit vägen och efter en del efterforskningar lyckades Loke få veta att den stulits av jätten Trym. Den tjuvaktige jätten hade gömt hammaren i underjorden och vägrade lämna tillbaks den om han inte fick gudinnan Freja till brud. Det tyckte Tor att Freja kunde gå med på, vilket gjorde henne så rasande att hela gudavärlden bävade. Guden Heimdall tänkte då ut en listig plan för att få hammaren åter: Gudarna skulle låtsas att Freja gick med på jättens förslag, men istället skicka Tor till bröllopet, utklädd i brudkläder. Dessutom skulle Loke följa med som brudtärna.
Till en början ville Tor inte alls höra på det örat, men tillslut insåg han att det var den bästa möjligheten att få Mjölner tillbaka. Han och Loke kläddes således upp i brudslöjor och vackra klänningar och skickades i en vagn till Tryms borg.
I sitt hem lät Trym ordna ett gästabud för att välkomna bruden och tärnan. De placerades i högsätet bredvid den tilltänkte maken och en läcker måltid dukades fram. Till jättarnas förvåning slukade bruden sedan en hel oxe, åtta laxar och tre ämbar mjöd, varför Loke blev tvungen att förklara att bruden hade längtat så vansinnigt efter bröllopet att hon inte kunnat äta på åtta dagar. När Trym sedan lutade sig fram för att kyssa bruden blev han förskräckt över den vilda blick som mötte honom genom slöjan. Ännu en gång fick Loke rädda situationen genom att säga att brudens ögon var rödsprängda av sömnbrist, eftersom hon heller inte hade kunnat sova på åtta nätter.
När det blev dags för vigseln hämtades Mjölner fram och placerades i brudens knä. Tor kastade då av sig slöjan, slet till sig hammaren och ställde till med ett blodbad som inte slutade förrän alla bröllopsgäster var döda. De båda gudarna återvände därefter hem till Asgård med den värdefulla hammaren i behåll.
Bilder av Tor
Fotografiet överst visar hur Tor har gett sig ut i en båt på havet för att fånga Midgårdsormen. Till bete använder han ett tjurhuvud och på bilden får vi se ögonblicket när Midgårdsormen nappar. Ansträngningen får Tor att trampa igenom båtens skrov med ena foten. I handen håller han hammaren Mjölner.
Bilden är hämtad från en runsten vid Altuna i Uppland. Mer om Tors försök att fånga Midgårdsormen finns att läsa här.
Utanför Bro i Bohuslän finns en hällristning, där en mansfigur i nära naturlig storlek håller upp en hammare. Ristningen tros visa en tidig version av Tor:
Vid Källby hallar (som du kan läsa mer om här) i Västergötland finns en runsten, vars bild ibland har tolkats som Tor iklädd sitt styrkebälte:
Tryckta källor:
Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi. Vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget.
Caldwell, Stella och Tibbals, Geoff (2018), Vikingar. Deras ursprung, erövringar och efterlämningar, Orage AS
Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms bokförlag
Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag
–
Otryckta källor:
http://heimskringla.no/wiki/Trymskvida_(Kv%C3%A4det_om_Trym)
Pingback: Den nordiska mytologins ordlista: gudar, varelser, platser och föremål | Kulturminnet