En kulturkrock på hög nivå

 

Bloggen Ledarsidorna publicerar idag ett inlägg av Erik van der Heeg som handlar om den kanske mest omdiskuterade kulturkrocken just nu: Janne Josefssons intervju med komikern Özz Nujen. Intervjun skulle förstås handla om det svartjobb terroristen Rakhmat Akilov utfört på familjen Nujens sommarboende, men blev istället ett utomordentligt exempel på hur man hanterar kontroverser i skuld- respektive skamkulturer; styrs man av en inre känsla för rätt och fel eller av rädsla för att förlora ansiktet inför andra?

Nujen var uppenbarligen livrädd för att tappa ansiktet, vilket ledde till en aggressiv uppvisning, där de verbala uttrycken syftade till att demonstrera makt snarare än att diskutera sakfrågan. För den som tillhör en utpräglad skuldkultur är denna typ av beteende motbjudande och signalerar brist på både sans och ansvarstagande. Enligt skamkulturens perspektiv framstår Nujen däremot som en kraftfull man som står upp för sin heder.

Denna typ kulturkrockar kommer vi att få se fler gånger, inte minst med tanke på att Sverige de senaste åren börjat backa, infantiliseras och gå i riktning mot en skamkultur.

 

Läs mer:

https://ledarsidorna.se/2018/04/nar-ozz-motte-janne-en-kulturkrock-mellan-skam-och-skuld/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s