Svenska institutet sprider lögner på Sveriges officiella Twitterkonto

bild köttbullar

Det blev en världsnyhet när Sveriges officiella Twitterkonto började sprida påståendet att köttbullar är en maträtt som importerats till Sverige från Turkiet av Karl XII. Tweeten uppmärksammades av bl.a. BBC, CNN och New York Times. Den väckte dessutom stor uppståndelse i Turkiet och hemma i Sverige konstaterade SVT att ”sanningen om den ikoniska svenska rätten” avslöjats. Men det fanns ett problem: Påståendet var inte sant. Det finns helt enkelt inga belägg för att köttbullsreceptet hämtats från Turkiet av Karl XII.

Mathistorikern Richard Tellström (docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet) har nu gått ut i media för att försöka korrigera de felaktiga uppgifterna.

– Nej, det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger han i en intervju i SvD.

Han förklarar även att ordet köttbulle första gången nämns i Cajsa Wargs kokbok från 1755 (alltså långt efter Karl XII:s död) och att köttbullen i sin nutida version kommer från senare delen av 1800-talet.

Oliver Grassman, redaktör för det aktuella Twitterkontot, bortförklarar fadäsen med att man bara publicerat vad man trodde var en vedertagen sanning. Han medger  dock att man borde ha gjort en lite bättre faktakontroll. Någon rättelse har man emellertid inte gått ut med och tweeten, som därmed förvandlats till en medveten lögn, ligger kvar.

Personligen bryr jag mig inte särskilt mycket om ifall halva världen tror att Karl XII importerade turkiska köttbullstraditioner till Sverige. Det som verkligen stör mig är hur lättvindigt myter sprids av en offentlig källa. Twitterkontot administreras av Svenska institutet och ska fungera som en officiell informationskanal om Sverige. Därför håller jag verkligen med Oliver Grassman om att fakta borde ha kontrollerats bättre, inte minst med tanke på att tweeten även innehöll ett självsäkert ”Let´s stick to the facts” (Låt oss hålla oss till fakta).

Det finns gott om ”vedertagna sanningar” om Sveriges påstådda brist på kultur, men en myndighet bör passa sig för uppgifter som saknar faktaunderlag. Särskilt illa ser det ut med tanke på att Svenska institutet förra året var inblandat i en annan Twitterskandal, då ett stort antal Twitteranvändare blockerades från Sverigekontot med hänvisning till att de ägnade sig åt  ”drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och hbtq-personer”. Några bevis för sanningshalten i anklagelserna eller en redogörelse för hur man resonerat kunde myndigheten dock inte presentera. Bland dem som på detta sätt pekades ut som moraliskt defekta fanns Israels ambassadör Isaac Bachman och ett konto som endast lade ut citat från den respekterade amerikanske ekonomen Thomas Sowell.

Enligt den egna hemsidan är Svenska institutet ”en myndighet med uppdrag att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige”. Utifrån institutets ageranden verkar emellertid uppdragsbeskrivningen vara en annan. Man kan ju t.o.m. tro att dess främsta syften är att upprätthålla en politiskt korrekt version av den vacklande Sverigebilden, förminska den svenska kulturens betydelse och kränka människor som representerar andra synsätt.

Vi får nu se vad morgondagens nyheter blir. Kanske att knäckebröd är en importprodukt från Marocko och gravlax härstammar från Indonesien? I vilket fall som helst får Svenska institutets upprepade snedtramp en positiv sidoeffekt: Den politiska vinklingen och den bristande neutraliteten i dess verksamhet blir tydligare för varje gång och exemplifierar därmed den aktivism som blivit alltmer utmärkande för myndighetssverige. Och detta problem behöver uppmärksammas.

 

Läs mer:

https://www.expressen.se/nyheter/nyhet-om-svenska-kottbullar-sagas-av-forskare-fabricerat/

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/k%C3%B6ttbullserk%C3%A4nnade-ger-rubriker-i-turkiet-1.5857963

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/starka-twitter-reaktioner-nar-sanningen-om-den-ikoniska-svenska-ratten-avtacks

 

Tillägg 2018-05-07:

Partiet Medborgerlig Samling publicerar idag en lista över myndigheter som bör läggas ner för att frigöra resurser till sjukvård, skola, polisväsende och äldre. Till min glädje finns Svenska institutet med på listan.

Svarta listan över myndigheter som ska läggas ner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s