Kristendomen hånas i lärobok för grundskolan

20170516_170301

Gud e fascist
Gud e rasist
För Gud gillar inte fattiga
O Gud gillar inte svartingar
O inte fan gillar han dej
Han har glömt dej för länge sen
Häng Gud

Citatet ovan (som är hämtat ur punkbandet Ebba Gröns låt ”Häng Gud”) publiceras i en lärobok i religion för årskurs sju, som används på många svenska skolor. Texten är inlagd under rubriken ”Kristendom” och illustreras med ett slags karikatyr av en vrålande Jesus på ett kors.

Bokförlaget Natur och Kultur, som ger ut boken, menar att syftet med både texten och bilden är att skapa diskussion. Vilken sorts diskussion man åstadkommer i klassrummet med ett sådant språkbruk verkar man dock inte ha funderat över.

Det är naturligtvis ingen tillfällighet att det är just kristendomen som skymfas i svenska läromedel. Den enda kultur som får kränkas i Sverige är den svenska och stora delar av det svenska kulturarvet härrör från en tusenårig historia av kristendom. Det hade givetvis inte varit möjligt att skriva något lika nedsättande om någon annan religion eller publicera en förvrängd och förfulad bild av andra religioners företrädare. I sådana fall hade proteststormarna nått orkanstyrka och boken hade omedelbart dragits in. Dessutom hade bokens författare riskerat att få leva resten av sina liv med livvaktsskydd, vilket i sig illustrerar de kulturskillnader som uppstår ur olika religioner.

Efter att boken väckt kritik på sociala medier har bokförlaget nu beslutat att ta bort både citatet och bilden ur nästa upplaga. Boken ska dock fortsätta säljas i oförändrat skick tills den nuvarande versionen är slut.

 Läs mer:

http://www.dagen.se/nyheter/kristna-kritiserar-larobok-i-religion-som-citerar-laten-hang-gud-1.1130374

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/trots-kritik-mot-religionsbok-skolor-i-sodertalje-behaller-boken-tills-vidare

http://www.varldenidag.se/nyheter/gud-hanas-i-religionsbok/reprdp!ui3bd1dnXFTM@juVXklEig/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: