Kultur är nästan det viktigaste som finns

20170516_170301

Få saker påverkar våra liv mer än vårt kulturella sammanhang. Den kultur vi bär med oss är ständigt närvarande i allt vi gör och i våra tankar om världen. Den avgör vad vi äter, hur vi klär oss och på vilket sätt vi interagerar med andra. Den bidrar också till att forma våra värderingar och utgör en måttstock som säger oss vad som är rätt och fel.

Kulturens ljus färgar våra upplevelser och påverkar vår uppfattning om det som sker. Vi betraktar omvärlden genom våra kulturella glasögon och gör en tolkning utifrån vår egen kulturs begreppsvärld.

Kulturens spår går att hitta i vårt alldagliga sätt att vara, men också i de mest avgörande besluten. Inom ramarna för kulturen finns livets största högtider, liksom vardagens välbekanta struktur. Men kulturen har inte bara stort inflytande över våra enskilda liv, utan utgör basen för vårt sätt att samexistera. Vår kollektiva kulturutövning skapar vår historia och vårt samhälle.

Kulturen avspeglar sig i våra relationer, våra åsikter och vår lagstiftning. Den styr våra beteenden och våra livsval. Dessutom utgör den grunden för vår moral och våra gränsdragningar. Därmed skulpterar den fram en del av vårt jag och är en ofrånkomlig del av vår identitet.

Kultur är nästan det viktigaste som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s