Kulturhistoriska sevärdheter, del 14: Varbergs fästning

20180513_133642

Den förtjusande kuststaden Varberg är kanske mest känd som badort, men är även väl värd att besöka för den kulturhistoriskt intresserade, inte minst på grund av den intagande fästningen. Fästningen är vackert belägen på en klippa vid havet, från vilken staden fått sitt namn. Första ledet i stadsnamnet kommer nämligen från ordet ”ward”, vilket betyder vakt och syftar på att klippan redan under förhistorisk tid användes för bevakning av kustlinjen. När fiender närmade sig tändes en eld (vårdkase) på klippans krön som varningssignal och uppmaning till mobilisering.

Grunden till fästningen anlades av stormannen Jakob Nielsen, som 1283 blev greve av norra Halland. Tre år senare utpekades han som medskyldig till mordet på den danske kungen Erik Klipping och förklarades fredlös, vilket i praktiken gjorde norra Halland till en utbrytarstat under Jakobs regering. Han lät då bygga en borg som skydd, av vilken delar finns kvar än idag, inlemmade i fästningen.

På 1300-talet tillföll borgen kronan och fick inhysa kungligheter som Magnus Eriksson, Albrekt av Mecklenburg och drottning Margareta. 1365 hamnade Varberg under danskt styre och förblev så i nästan 300 år. När Nordiska sjuårskriget därefter bröt ut mellan Danmark och Sverige 1563 hade borgen blivit omodern i förhållande till dåtidens vapenarsenal, varför kung Kristian IV såg till att ett yttre försvarsverk med bastioner och stenbeklädda jordvallar restes.

20180513_144753

Bygget pågick i 30 år och när fästningen stod färdig 1618 var den ett av Europas modernaste försvarsverk. Den blev emellertid aldrig indragen i fler krig, utan vid freden i Brömsebro 1645 beslutades att Halland skulle tillhöra Sverige och stridigheterna upphörde. Fästningen förlorade därmed mycket av sin betydelse och det fanns till och med förslag på att spränga den. Tursamt nog genomfördes aldrig planerna och den omvandlades istället till fängelse. Som mest inhystes cirka 500 interner i fästningen och sysselsattes huvudsakligen med stenhuggeri.

20180513_145614

Under 1900-talet har fokus hamnat på att förvalta fästningens historiska värden och sedan 1916 finns Hallands kulturhistoriska museum inhyst i den. Museets största sevärdhet är Bockstensmannen, ett mordoffer från 1300-talet som 1936 påträffades i en mosse, iklädd en oerhört välbevarad medeltidsdräkt.

Från museet utgår guidade visningar av fästningen, varav vissa är dramatiserade rundvandringar som passar en yngre publik. Innanför fästningens murar finns även en museibutik, ett café och en restaurang. Delar av fästningen har gjorts om till vandrarhem, där den hugade kan övernatta i det gamla fängelset. En enkelcell kostar från 295 kronor per natt.

 

Tryckta källor:

Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia, Bonnier Fakta

Ottosson, Mats och Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

Varbergs slott och fästning. Informationshäfte utgivet av Statens fastighetsverk. Finns att hämta gratis på Hallands kulturhistoriska museum.

 

Otryckta källor:

https://www.fastningensvandrarhem.se/

https://www.museumhalland.se/varbergs-fastning/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s