Linus Karlén berättar om sin roman

C8B25847-5A9F-4BA1-BD2C-A9D665BFDAAE

På den här bloggen diskuterar jag ofta vårt kulturarvs religiösa inslag, både hedniska och kristna. Det är ofrånkomligt på en blogg om svensk kultur. Jag har också vid flera tillfällen berört vad som hände när Sverige kristnades. Det var en omvälvande tid i vår historia, som trots sin händelserikedom sällan uppmärksammas i populärkulturen. Detta historiska skede, där två religioner ställdes mot varandra, innehåller stoff som borde kunna inspirera till otaliga romaner, filmer, TV-serier och dataspel. Av någon anledning har så inte skett. Varför kan man grubbla över.

För en tid sedan blev jag emellertid kontaktad av den unge författaren Linus Karlén, som ville göra mig uppmärksam på att han skrivit en bok vars handling utspelar sig under just denna tidsperiod. Romanen skildrar livet i ett vikingatida samhälle och vad som sker när kristendomen förs dit. Perspektivet är hedningarnas och det är deras kultur som står i handlingens centrum.

Nedan låter jag Linus Karlén berätta om boken utifrån några specifika frågeställningar:

Hur fick du idén till att skriva boken?

Det började med att jag upptäckte att våra ”kristna” svenska högtider och traditioner egentligen är fornnordiska/hedniska. Midsommar och jul, som är våra mest folkkära högtider, är rakt av förkristna och knutna till våra årstider. Midsommar har sitt ursprung i midsommarblot och jul har sitt ursprung i julblot (ordet ”jul” kommer från fornnordiskans ”hjul” och ska hänvisa till att årshjulet börjar om på nytt). Kristendomen har helt enkelt tagit över högtiderna och kallar dem för sina. Jag fann det hela mycket intressant och ville helt enkelt berätta om det. Ju mer jag grävde i detta – ju mer upptäckte jag.

Jag hade ingen plan på att skriva en bok utan ”den kom till mig”. Boken skrevs på några månader och är främst skriven i anteckningar på min telefon.

Den skildrar inte enbart kulturkampen mot den inkräktande kristendomen, utan jag ville även skildra de fornnordiska traditionerna. Boken utspelar sig under ett helt år och således går den igenom alla årets traditionella blot med mera. Jag ville även klämma in så många fornnordiska referenser och detaljer som möjligt.

Boken innehåller miljöbeskrivningar som tyder på att du har varit tvungen att inhämta fakta om livet på vikingatiden. Vilka källor har du använt?

Jag har tagit till mig all information som jag kunnat. Boken krävde mycket research och jag lärde mig mycket nytt under processen. Jag hade väl någorlunda koll på vikingatiden sedan innan, men allt som är skrivet är dubbel- och trippelkollat. Allt från kläder, utrustning, namn och mat till livet och kulturen i allmänhet. Ett bekymmer var att kolla upp om saker och ting var uppfunna då boken utspelar sig. Många uppfinningar kom tex under medeltiden och således fanns de ej under vikingatiden.

Mina källor är internet (bloggar, museisidor, arkeologisidor, historiska tidningar), Eddan, dokumentärer, böcker samt att jag även har kontaktat en del forskare och museer.

Jag tränade ett pass glima (fornnordisk brottning) för att känna på det, för att sedan beskriva det i boken. Jag tittade även på en hantverkarfilm om hur man bygger en vikingasköld från grunden, så jag kunde beskriva det i detalj.

I slutet av boken finns några frågor som manar läsaren till reflektion. Vilket budskap hoppas du förmedla med dessa frågeställningar?

Främst en uppmaning att söka sina rötter och att förstå att den fornnordiska kulturen fortfarande är högst aktuell – även om man inte tänker på det (våra veckodagars namn, våra ortnamn och tron på ödet för att nämna några). Att fira jul och midsommar är, som sagt, inte kristna kulturyttringar utan fornnordiska – och det är just därför de är så folkkära. Vi har idag samma folksjäl som våra förfäder och det kan man inte avfärda. Det är ganska svindlade då man tänker på att ens förfäder firade midsommar (dock på sitt sätt) för över tusen år sedan – kanske även i närområdet.

Vilka reaktioner har du fått på boken?

Övervägande positiva. De flesta verkar uppskatta denna tidigare ”oberättade” historia. Vad jag vet så finns det ingen annan bok som skildrar kristnandet av Norden från detta perspektiv.

Den enda negativa kritiken jag har fått är att språket bitvis varit simpelt och inte alltid tidsenligt. Boken kom 2015, men i år (2018) släppte jag en ny utgåva med förbättrat språk samt redigerade stav- och faktafel. Jag har även bytt omslag och typsnitt. En bättre version av boken helt enkelt, som jag är mycket stolt över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s