En kommentar till serien ”Kulturhistoriska personligheter”

bild tankeböcker

Inom ramen för bloggens serie ”Kulturhistoriska personligheter” har vi nu mött tio framträdande svenskar som haft stor betydelse för vårt lands utveckling, kulturliv och självbild. Genom dessa har vi vandrat genom tusen års historia, där varje person fått representera ett sekel. På så vis ger de oss en mänsklig tidsaxel för den epok då Sverige i någon sorts bemärkelse funnits som land.

1000-talet: Olof Skötkonung

1100-talet: Erik den helige

1200-talet: Birger jarl

1300-talet: Heliga Birgitta

1400-talet: Sten Sture d.ä.

1500-talet: Gustav Vasa

1600-talet: Drottning Kristina

1700-talet: Carl von Linné

1800-talet: Carl Larsson

1900-talet: Astrid Lindgren

 

Naturligtvis kan man ifrågasätta mina val av personer. Borde inte 1800-talet representeras av Alfred Nobel snarare än Carl Larsson? Och hade det inte, ur ett svenskt perspektiv, varit mer relevant att låta Axel Oxenstierna symbolisera 1600-talet istället för drottning Kristina?

Sådana invändningar är befogade, men den svenska historien är full av personer som på olika sätt har bidragit till framväxten av det nutida Sverige och influerat det svenska kulturlivet. Ett rättvist urval går därför inte att göra. Jag kommer emellertid att fortsätta presentera allt fler fascinerande livsöden som påverkat den svenska kulturutvecklingen, så att listan med tiden blir allt mer komplett. Hjälp gärna bloggen med synpunkter eller förslag på personer och perspektiv som förtjänar att lyftas fram. Kontaktformulär hittar du här.

En reaktion på ”En kommentar till serien ”Kulturhistoriska personligheter”

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s