Nordisk folktro, del 9: Sjörået

bild sjörå

Sjörået är ett kvinnligt vattenväsen i den nordiska folktron. Hon härskar över en tjärn eller en insjö, där hon vakar över växter och djur. Till utseendet liknar hon en vacker kvinna, men ryggen avslöjar henne – den är antingen täckt av fiskfjäll eller ihålig. Ibland kan man se henne röra sig nere i vattnet, men hon visar sig oftast när hon klättrat upp på en sten för att kamma sitt långa hår. Om man ser henne hänga tvätt på stranden vet man att det nalkas oväder.

Sjörået bor djupt nere i sjön, där hon håller sig med sjökor. Ibland går korna upp på stranden och liknar då vanlig boskap, bortsett från att de betar sjögräs i strandkanten. Om en människa kommer för nära rusar de ner i vattnet och försvinner spårlöst. I vattnet kan de också ta formen av en välgödd abborre eller en väldig gädda. Råkar man dra upp en ovanligt stor fisk bör man därför släppa tillbaks den, så att man inte fångar sjöråets skällko.

Ibland försöker sjörået få kontakt genom att sträcka upp en hand ur vattnet. Om man då trär på en vante eller skänker henne lite av sin matsäck blir hon på gott humör. Man kan också offra några slantar eller en pris snus i vattnet för att göra henne belåten – då ser hon till att fisken nappar.

Liksom skogsrået är sjörået ett förföriskt väsen och visar sig gärna för män som vistas ensamma på sjön. Ibland förälskar hon sig i en fiskare och kryper upp på båten för att få sällskap. Den fiskaren kommer att få en fantastisk fiskelycka. Sjörået kommer också att vaka över hans båt och varna honom om det blåser upp till storm. Hon har dessutom viss makt över vädret och kan skänka honom vindar om det blir stiltje. Blir hon uppretad eller besviken kan hon däremot orsaka förtret, exempelvis genom att hålla fisken borta eller se till att metkroken fastnar i botten. Ett sjörå som anser sig ha blivit illa behandlat kan t.o.m. sänka fartyg och göra så att människor drunknar. För att skrämma bort henne kan man slänga fiskekniven framför hennes fötter eller visa upp ett annat föremål av metall.

Sjörået är nära släkt med skogsrået, som hon i många avseenden liknar. Hon delar också ett flertal egenskaper med sjöjungfrun, men har oftast två vanliga ben istället för simstjärt.

I fornnordisk tradition motsvaras sjörået av havsdjupets gudinna Ran.

 

Tryckta källor:

Egerkrans, Johan (2013), Nordiska väsen, B. Wahlströms förlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i Nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén & Sjögren

Jäger, Jan och Jäger, Tor (2012), Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen, Berghs förlag

Schön, Ebbe (2005), Folktrons ABC, Carlssons Förlag

 

Otryckta källor:

http://www.murberget.se/upptack/minnespost.aspx?regnr=532

Klicka för att komma åt Svenska%20oknytt,%20Sj%C3%B6r%C3%A5et.pdf

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%B6r%C3%A5et

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s