Klokt sagt av Ebba Busch Thor

20180522_184626

Jag har tidigare varit lite elak mot Ebba Busch Thor och anklagat henne för att illustrera problemen med kulturlöshet. Därför ska jag nu passa på att vara snäll mot henne, när jag för en gångs skull kan. Jag har nämligen fått veta att hon sa något mycket förnuftigt under Almedalsveckan, något som totalt gått mig förbi.

Det Busch Thor ska ha sagt i sitt Almedalstal är: ”De värden som byggde Sverige starkt är inte förhandlingsbara.”

Det är ovanligt klokt för att komma ur en yrkespolitikers mun. Det är till och med så klokt att jag gärna skulle se att det fick bli något av en ledstjärna för svensk kulturpolitik, eller t.o.m. för politiken som helhet. De värden som byggt Sverige starkt är nämligen att betrakta som den svenska kulturens kärnvärden. Där hittar vi jämställdheten, det sekulära samhället, den starka tilliten, strävan efter ordning, det förnuftsbaserade beslutsfattandet, den sansade konflikthanteringen, respekten för individen, begreppet lagom, arbetsmoralen och viljan att bidra till ett gemensamt samhällsbygge. Allt detta har satt sin prägel på den svenska mentaliteten och därmed på samhällslivet. Dessa kärnvärden har varit viktiga ingredienser i det framgångsrecept som skapat en av världens mest välmående stater och är därmed bland det mest värdefulla vi har. Ändå är det som om vi tappat förståelsen för hur mycket vi bör uppskatta dessa värden. De raseras nu i rasande takt och ersätts av högtflygande ideologier utan verklighetsförankring, samtidigt som de stympas för att bättre passa kulturer vars värderingar krockar med våra.

Jag håller med dig, Ebba Busch Thor. De värden som byggde Sverige starkt ska inte vara förhandlingsbara. De ska värnas, vårdas och utgöra mallen för alla som väljer att komma hit för att leva sina liv. De är vårt samhälles främsta fundament, men också en del av vår kulturella själ. Så bör det förbli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s