Censurerar Google kontroversiella blogginlägg?

bild censur

Det är för det mesta inte så svårt att googla fram inläggen på denna blogg. Skriver du in ”Nordisk mytologi Tor”, ”Svenska folksagor” eller ”Trasmattans historia” i sökrutan, så hittar du hit. Men det gäller inte allt som finns på bloggen och det tydligaste exemplet är den recension jag nyligen skrev om Ann Heberleins bok Våldtäkt och kultur. Om du gör som jag tror att folk gör mest –  googlar några ord rörande det du söker, utan större finesser – så verkar inlägget inte existera. ”Våldtäkt och kultur recension” leder inte fram, hur långt du än bläddrar i listan av sökresultat. Om du så googlar inläggets exakta titel (våldtäkt och kultur – en recension), så hittar du det inte. Upprepar du samma sak i Bing eller Duckduckgo är inlägget det första du får upp.

Jag är ingen IT-expert och det är möjligt att det finns fullt rimliga datatekniska förklaringar till Googles selektivitet, men jag kan inte låta bli att tycka att det hela är lite märkligt. Och jag tycker mig ha särskild fog för min misstänksamhet med anledning av att Expressen tidigare i år kritiserade Google för att man via sökfunktionen kunde hitta en lista med antisemitiskt innehåll. Tidningens argumentation fick Googles chefsjurist David Price att lova att lansera en ”svensk version av Google”, alltså sökalgoritmer som hindrar svenska användare från att fritt ta del av internets innehåll, ungefär på samma sätt som jag antar att nätcensuren upprätthålls i Kina.

Jag inser att Google är ett företag och har rätt att fatta sina egna policybeslut, men samtidigt är de en väldigt dominerande söktjänst som för många nästan är synonym med internet. Därför är det problematiskt och – faktiskt – odemokratiskt att Google tar sig rätten att sortera bort fullt lagligt material utifrån vad företaget självt anser vara politiskt korrekt.

Är det nu så att det är den utlovade svenska Google-varianten som censurerar bort min bokrecension? Är syftet i sådana fall att försvåra debatten kring våldtäktsvågens möjliga orsaker? Och blir de långsiktiga konsekvenserna då vad Expressen har önskat sig?

Sådana frågor är det ingen idé att grubbla över, för jag kommer aldrig att få svar. Men en sak vet jag säkert: Från och med nu använder jag andra sökmotorer till att hitta det jag behöver. Det känns säkrast så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s