Kulturhistoriska sevärdheter, del 17: Hallands kulturhistoriska museum

20180513_135749

Hallands kulturhistoriska museum ligger inhyst i Varbergs fästning, vilket gör att museets samlingar har en storslagen historisk inramning. I utställningshallarna bjuds besökarna på en tidsresa från stenålder till nutid, med viss betoning på halländska förhållanden. Där finns äldre vardagsföremål, som köksutrustning och baddräkter, jämte föremål av hisnande historisk betydelse, som den kula som dödade Karl XII. Även konstutställningen håller hög klass. Den s.k. Varbergsskolan representeras av nationalromantiskt landskapsmåleri och för den med intresse för allmogekultur finns en samling målade bonader, vars detaljer är spännande att utforska.

20180513_140139.jpg

Museets främsta attraktion är Bockstensmannen, kvarlevorna av ett mordoffer från 1300-talet med en välbevarad medeltidsdräkt. På museet presenteras han i form av en fullskalig rekonstruktion. Där finns också text- och bildmaterial som förklarar vilket sammanhang han levde i.

 

Bockstensmannen

 

20180513_140750

1936 skulle den 11-årige Thure Johansson harva i Bockstens mosse vid föräldrarnas gård, när harven plötsligt drog upp textil och benrester ur marken. Myndigheterna tillkallades och efter undersökningar stod det klart att de påträffat kroppen från ett mord som begåtts på 1300-talet. Den mördade mannen hade lagts framstupa i mossen och fått pålar körda genom kroppen, vilket enligt folktron var ett sätt att hindra den döde från att gå igen. Mossens miljö hade gjort att både delar av kroppen och klädedräkten bevarats i ett häpnadsväckande gott skick. Därför vet vi att han hade axellångt, lockigt hår och friska tänder utan karies. Skelettet är gracilt, vilket talar för att han haft en smal kroppsbyggnad. Han var ungefär 172 cm lång och hade skostorlek 41. Kanske var han runt 30 år när han dog. 20180513_140835

Bockstensmannens kläder är den enda kompletta mansdräkten från medeltidens Europa. Den är sydd av ett kraftigt ylletyg och utgörs av kjortel, hosor, fotlappar och mantel. Manteln kompletteras med en nästan meterlång struthätta, vilket var helt enligt tidens mode. Hosorna (strumporna) hölls uppe av läderremmar som fästes till ett bälte under kjorteln. På fötterna hade han skor av läder och med sig hade han ett yttre bälte med knivslidor och läderfodral.

20180513_140809

Läs mer:

https://www.museumhalland.se/

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 17: Hallands kulturhistoriska museum

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s