Till det svenska språkets försvar

20180522_184626

Den språkliga mångfalden i världen och varje språk har ett värde i sig. Språket skänker identitet åt individen och utgör en brygga bakåt i tiden till familjen, släkten, traditionen och historien. Ett gemensamt språk är också en förutsättning och ett redskap för att fatta gemensamma och demokratiska beslut. Svenska språket är ett sätt att se på livet och verkligheten, en omistlig del av Sveriges historia.

Citatet ovan är hämtat från organisationen Språkförsvarets hemsida. Språkförsvaret startade som en privat webbsida 2002, men har utvecklats till ett bli ett nätverk för personer som vill värna det svenska språket och verka för dess bevarande. Ett av organisationens syften är att skapa en motvikt till de trender som innebär att allt fler utländska uttryck ersätter svenska motsvarigheter. På hemsidan kan man hitta ett utkast till en ny språklag som skulle stärka svenskans ställning, liksom förslag på vilka svenska ord som kan användas istället för engelska varianter. Den som vill kan bli medlem och få tillgång till nätverkets diskussionsforum.

Vårt språk är en del av vårt kulturarv och har formats av tidigare generationers samlade livserfarenheter. Ett uppluckrat språk innebär att rottrådar klipps av och att en del av den kulturella identiteten går förlorad. Språkförsvaret har tagit på sig en viktig uppgift genom att lyfta fram språkets kulturella värde och dess betydelse som bärare av historia, tradition och gemenskap. Ett besök på hemsidan rekommenderas varmt!

 

http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s