När normerna förändras, del 31: ”Opolitiska” tjänstemän ägnar sig åt politisk aktivism

bild riksdag

De senaste åren har gett många anledningar till oro över den svenska demokratin. Inte minst har det i vissa grupper funnits en trend att betrakta sig själv som så moraliskt högstående att lagar bara gäller andra. Nu har bilden mörknat ytterligare av att 261 tjänstemän vid Utrikesdepartementet skickat ett upprop till Regeringskansliet, där de ifrågasätter om de bör respektera den kommande regeringen.

Tjänstemännen vid departementen är opolitiskt tillsatta och har att verka för den politik som varje regering driver. Det kan man inte tro när man läser UD-tjänstemännens upprop. Uppropets undertecknare undrar nämligen om Regeringskansliet kan garantera att nästa regering inte urholkar Regeringskansliets nuvarande värdegrund. Utöver detta efterfrågas om lojalitetsplikten mot regeringen verkligen ska gälla om den kommande regeringen inte lever upp till regeringskansliets medarbetarpolicy och ”allas lika värde”. Formuleringarna i frågeställningarna är sådana att den kommande regeringen utmålas som förmodat rasistisk.

Vår kommande regeringsbildning är resultatet av ett val. Att i förväg misstänkliggöra denna regering är förstås så långt ifrån opolitiskt och neutralt som man kan komma. Det vittnar dessutom om en låg kunskapsnivå om hur det demokratiska systemet fungerar, liksom en ännu lägre respekt för demokratin i sig.

Hur ska någon över huvud taget kunna garantera något om en kommande, ännu icke utsedd regering? Och vad är det som får tjänstemännen att tro att de har rätt till sådana garantier? I deras arbete ingår lojalitet mot den regering som bildas, oavsett färg och inriktning.

Vad uppropets undertecknare uttrycker är att de kan tänka sig att vara opolitiska bara så länge de styrs av politiker de vill ha.  Uppropets formuleringar antyder dessutom att man ämnar obstruera den demokratiska processen om man inte får som man önskar. Och det är allvarligt. Mycket allvarligt. Det innebär att man omkullkastar hela demokratins grundtanke.

UD har i uppgift att arbeta för den regering som tillsätts. Lokala värdegrunder och styrdokument väger inte tyngre än lagen. För de anställda på UD borde därför förhållningssättet vara glasklart – och passar inte galoscherna får man säga upp sig. Klarar man inte att uppfylla de krav som ställs på en tjänsteman vid ett departement, så bör man helt enkelt inte arbeta där. Mer komplicerat än så är det väl inte, egentligen?

 

Läs mer:

https://kvartal.se/artiklar/opolitiska-tjansteman-i-politiskt-upprop/

https://ledarsidorna.se/plus/ud-personal-uppmanar-till-olydnad-eventuell-ny-politisk-ledning-utmalas-som-rasistisk/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s