Kulturarvsbrott

bild tjuv

Ett kulturarvsbrott är en kriminell handling som riktar sig mot kulturföremål, fornlämningar eller kulturvårdande instanser. Exempelvis kan det handla om att medeltida konst stjäls ur kyrkor, att artefakter smugglas ut från museer, att åverkan görs på gamla gravfält eller att obehöriga söker av områden med metalldetektor i jakt på arkeologiska fynd.

Eftersom kulturarvet avspeglar en del av vår historiska identitet innehåller det en abstrakt dimension av särskilt värde. Det säger något om vilka vi är och vittnar om varifrån vi kommit. Kulturarvsbrott har därför en stark förmåga att uppröra och engagera; det slår mot oss alla och förlusten är mer än bara materiell och ekonomisk. Risken för brott kan dessutom leda till att kulturhistoriska byggnader tvingas hålla stängt och att betydelsefulla föremål inte kan vara tillgängliga för allmänheten. Trots det sätter kulturarvsbrott inga djupa spår i brottsstatistiken  uppklarningsfrekvensen är låg och få döms.

bild stulna regalierI juli drabbades Sverige av ett uppseendeväckande kulturarvsbrott, då delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1600-talet stals ur Strängnäs domkyrka. Stölden, som omfattade två kronor och ett riksäpple, beskrevs av biskop Johan Dahlman som ”en respektlös och känslokall handling som slår mot alla oss för vilka domkyrkan och dess rika historia betyder så oändligt mycket. En stöld av ett stycke svensk historia   ett slag mot oss som nation”.

Sedan dess har en person gripits för brottet, men de stulna regalierna har inte återfunnits. Vi kan bara hoppas att de slutligen återbördas i bevarat skick och att händelsen leder till att arbetet med att förebygga och utreda brott mot vårt kulturarv ges högre prioritet. Tyvärr lever vi i en tid då det är nödvändigt.

 

Fotnot:

Bilden på regalierna har lämnats av Polisen som ett led i utredningen.

 

Läs mer:

https://www.bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2008-10-01-kulturarvsbrott.html

https://www.ekuriren.se/strangnas/stold-fran-strangnas-domkyrka/

https://www.raa.se/2018/08/kulturarvsbrott/

https://www.raa.se/lagar-och-stod/kulturmiljolagen-kml/kulturarvsbrott/

https://www.svenskakyrkan.se/strangnas/nyheter/begravningsregalier-stulna-i-strangnas-domkyrka

En reaktion på ”Kulturarvsbrott

  1. Ping: De stulna kungakronorna har återfunnits | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s