Heimdall är en mystisk gud vars ursprung är höljt i dunkel. Han sägs vara son till nio mödrar, men hur detta gått till får vi inga klara besked om. Kanske har han fötts av havsguden Ägirs nio döttrar, vilket i så fall betyder att han uppstått ur vågorna. En annan tolkning är att han har ursprung i alla den nordiska mytologins nio världar. Ibland räknas han som en himmelsgud och han har sin bostad i Himinbjörg (himmelsborgen). Några av hans kännetecken är att han har tänder av renaste guld och rider på en häst med gyllene man.
Utmärkande för Heimdall är hans skarpa sinnen. Han har så god hörsel att han kan höra gräset gro och fårens ull växa. Dessutom har han en blick som når milsvida omkring och han ser lika bra i mörker som ljus. Dessa egenskaper gör honom till en utmärkt väktare och gudarna har därför gett honom i uppdrag att hålla uppsikt över bron Bifrost. Bifrost, som utgörs av självaste regnbågen, är den enda vägen in till Asgård och vid dess fot står Heimdall på vakt. När en fara närmar sig blåser han i Gjallarhornet, ett varningshorn vars ljud hörs över hela skapelsen.
Gjallarhornet fylls varje dag av vatten från vishetens källa och därför är Heimdall ovanligt klok. När Tors hammare blev stulen av jätten Trym var det Heimdall som kom på hur Tor skulle få den tillbaka. Heimdall var också förnuftig nog att tidigt inse Lokes svekfulla och bedrägliga natur. Vid Ragnarök kommer Heimdall att strida mot Loke och de kommer att orsaka varandras död genom att spetsa varandra med varsitt spjut.
Trots Heimdalls framträdande roll i mytologin finns inga belägg för att det ska ha uppstått någon kult kring honom och till skillnad från många andra nordiska gudar går han inte att återfinna i något ortsnamn.
När Heimdall reste runt bland människorna
I Eddadikten Rigstula berättas att Heimdall i tidernas begynnelse for runt i världen under namnet Rig. Han besökte då människornas värld, där han först kom till en fattig stuga. I stugan bodde makarna Ae och Edda, som bjöd honom på grovt bröd och spad. Han stannade i tre dagar och lärde dem sådant de behövde kunna. Nio månader senare födde Edda en ful och krum son, som fick heta Träl. Med tiden blev sonen duktig på att binda rep och dra hem ris och han blev anfader åt trälarna.
Under tiden hade Rig fortsatt sin vandring och hamnat hos Afe och Amma, som bodde på en prydlig gård. Där serverades han lite bättre mat och stannade i några dagar för att ge dem goda råd om gårdens skötsel. Nio månader efter besöket födde Amma sonen Karl, som var händig och rask. Han lärde sig att timra hus och köra plog och blev anfader åt bönderna.
Mot slutet av sin färd kom Rig till ett par som rätt och slätt hette Fader och Moder. De bodde i en praktfull sal, där Rig stannade i några dagar. Värdparet såg till att han blev väl mottagen och lät honom kalasa på fläsk, fågelstek och vin. Nio månader senare fick paret en son, som de kallade Jarl. Han hade fallenhet för bågskytte, fäktning och jakt och när han blev äldre återkom Rig för att lära honom att tyda runor. Från honom stammade hövdingar och krigare.
På så vis gav Heimdall upphov till samhällsklasserna bland människor. Han skulle också kunna sägas vara människornas urfader, då Rigstula nog ska läsas som att Heimdall är far till de barn som fötts efter hans besök. Vart han kom delade han dessutom med sig av goda råd, så att människorna blev skickliga hantverkare och förvaltare. Heimdall kan därför betraktas som utvecklare av den mänskliga kulturen.
Fotnot: Bilden ovan är en detalj ur en målning av Nils Asplund i Göteborgs universitets huvudbyggnad.
–
Tryckta källor:
Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi. Vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget.
Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms bokförlag
Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag
–
Otryckta källor:
http://historiska.se/nordisk-mytologi/heimdall/
Om du klickar på länken och läser från underrubriken ”Född eller besatt av Sångens Ande?”, får du en förklaring av hur man kan ha flera mödrar. Andar är i många språk grammatikaliskt feminina väsen. Du är besatt eller född av dem. Det är samma sak, och det är inga problem att vara född av de sju dödssyndernas andar och då samtidigt vara vred, högfärdig, lat, girig, otuktig, frossare och avundsjuk.
https://christerbroden.wordpress.com/2013/12/20/ar-du-ocksa-besatt/
Den Heliga Andan tål inte de sju ovannämnda andarna, och inga andra rivaler heller (t.ex. ideologiernas andar, spöken som går omkring i Europa). Hon är ”nitälskande”, gammalt ord för svartsjuk. Är man född av henne är man enfödd. Ingen annan moder! Alla som är födda av henne är enfödda!
Troligen bestämde kejsar Konstantin, att enfödd skall betyda den ende födde. Han behövde en teologisk motivering av successionsordningen i monarkin.
Rig är ett förhistoriskt ord, som betyder medvetande. Finns i buddhismen, i Tibet, i sanskrit. Morfemet (betydelsebärande stavelse) ”R” för medvetandets ljus dyker upp solgudens namn (Ra, Re) och i otaliga språks ord för kung, furste. Raja, rex, roi, rej, royal, res, regin m.fl. Vi har r-et i regera.
I åtskilliga läror vandrar medvetandet från existens till existens. Myten om Rig beskriver ett medvetande som tillväxer. Rig fick ju sonen Jarl (ädling) med Moder. Namnet togs av vikingarna till England, där det blev titeln earl. Jarl fick också en son, Kon, som blev stamfar till konungarna.
GillaGilla
Tack, Christer! Du har bidragit med flera nya och spännande aspekter!
GillaGilla
Pingback: Året som gått | Kulturminnet
Pingback: Nedslag i nordisk mytologi, del 22: Loke | Kulturminnet
Pingback: Nedslag i nordisk mytologi, del 44: Brisingamen | Kulturminnet
Pingback: Den nordiska mytologins ordlista: gudar, varelser, platser och föremål | Kulturminnet