Ordspråk handlar ofta om att säga mycket med få ord. Kort och kärnfullt sammanfattar ordspråken lärdomar om livet, så att de blir lätta att ta till sig och minnas. Några av dem är tänkta som goda råd, medan andra formulerar levnadsregler. Vissa är mycket gamla och går att återfinna i Bibeln eller den nordiska Eddan, men många har också uppkommit i det svenska bondesamhället. Ämnen som ofta berörs är faror man bör akta sig för, hur man ska bete sig mot andra eller vad man kan göra för att hålla sig välmående. Ordspråken säger därför mycket om människors livsvillkor och rättsuppfattning och blir en illustration av det kulturella sammanhang där de uppstått och använts. I serien ”Ordspråk och talesätt” fördjupar vi oss i den svenska ordspråken, hur de ska tolkas och deras bakgrund.
Dagens ordspråk:
En svala gör ingen sommar.
Svalan är en flyttfågel och dess ankomst om våren ses som ett tydligt tecken på att sommaren är i antågande. Men att se en enstaka svala räcker förstås inte för att kunna dra slutsatsen att sommaren kommit. Detta ordspråk vill således lära oss att inte lägga för stor vikt vid en enstaka händelse. Det är inte säkert att ett händelseförlopp fortsätter utveckla sig i samma riktning, att en lyckosam företeelse upprepar sig eller att turen fortsätter. Inte heller är det säkert att ett enstaka gott tecken garanterar en god helhet. Ordspråket vill också göra oss lite mindre högmodiga, så att vi förstår att en enda framgång inte innebär att vi kan lösa alla kommande problem.
Ordspråket kan härledas till en fabel av greken Aisopos (500-talet) om en ung man som fick ärva en förmögenhet. Dessvärre var han så slösaktig att han tillslut bara hade sina vinterkläder kvar. En dag fick han se en svala, varpå han drog slutsatsen att vintern var över och sålde de varma kläderna. Påföljande dag slog vädret om, så att svalan låg halvt förfrusen på marken. Den unge mannen ägde då ingenting och önskade att han aldrig hade sett svalan.
Tryckta källor:
Hellsing, Hellquist och Hallengren (2000), Bevingat, Albert Bonniers Förlag
Otryckta källor:
http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/ordsprak-och-talesatt.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_ordspr%C3%A5k