När normerna förändras, del 32: Kontroversiella forskningsresultat får inte synas

bild censur

Linda Gottfredson är en välmeriterad professor i psykologisk pedagogik vid University of Delaware i USA. Det borde inte ha varit kontroversiellt att hon bjöds in som föreläsare vid den internationella pedagogikkonferensen ”Need for Change” i Göteborg. Men det var det. Gottfredsons senaste forskning har nämligen kommit fram till fel resultat. Den har visat att det finns skillnader i IQ mellan olika grupper i samhället och att det finns ett samband mellan IQ och graden av yrkesmässig framgång. Och dessa fakta upplevs som så provocerande att arrangörerna tvingades avboka henne.

Fundera över detta: Konferensens arrangörer ifrågasätter inte att Gottfredssons forskningsresultat är korrekta. De bryr sig över huvud taget inte om att försöka diskutera dem. Anledningen till att hon avbokats är således inte att det är något vetenskapligt fel på hennes forskning, utan att resultaten inte visar det man skulle önska. Om forskningen hade mynnat ut i motsatt resultat hade hon säkert varit välkommen.

Protesterna mot Gottfredsons deltagande har kommit från olika håll, men har alla en sak gemensamt: de bemöter inte hennes forskningsresultat i sak. Istället argumenterar de utifrån moraliska principer. Vetenskapliga argument bemöts således inte med vetenskapliga motargument, utan med personliga åsikter – ett förfarande som arrangörerna av Need for Change tydligen accepterar. Fakta som inte överensstämmer med en politiskt korrekt världsbild har uppenbarligen blivit otillåtna och den som vill beskriva verkligheten som den faktiskt är anses lida av bristande moral.

Detta väcker ett antal högst angelägna frågor: Hur påverkas forskningen om forskarna redan på förhand vet att de måste komma fram till ett givet resultat? Är forskningens uppgift att söka sanningen eller att bekräfta det vi vill se? Kan man över huvud taget tala om vetenskap när oönskade fakta sållas bort och inte får synas? Och kan man bygga ett samhälle på en låtsad verklighet utan att det kollapsar?

Kanske blir det Sverige som får ge svar på dessa frågor. Vi har redan vandrat långt på den inslagna vägen.

 

Läs mer:

http://academicrightswatch.se/?p=3483

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s