Ingen rök utan eld. Man ska inte kasta sten i glashus. Allt är inte guld som glimmar. Ful som stryk. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Lika barn leka bäst.
Det svenska språket är fullt av fasta uttryck och visdomsord som vi alla känner till och ibland använder. Ofta benämns de ordspråk, ordstäv eller talesätt. Men vad är egentligen skillnaden?
Enkelt uttryck kan man säga att ordspråk alltid används på samma sätt. De inflikas således i talet i oförändrad form; orden böjs inte och ordföljden är alltid densamma. Ordspråken är ofta mycket gamla och återfinns inte sällan i Gamla Testamentet eller Hávamál. Några vanliga exempel:
- Tala är silver och tiga är guld
- Bättre fly än illa fäkta
- Liten tuva stjälper ofta stort lass
- Bättre fria än fälla
- Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri
En särskild undergrupp av ordspråk är ordstäven. Ordstäv inleds med ett välbekant uttryck, men fortsätter sedan med en hänvisning till att någon specifik person eller varelse yttrat just detta. Ordstäven kan således ange ordspråk eller talesätt i citatform. Ofta ger det ordstäven en komisk effekt. Exempel:
- ”Surt” sa räven om rönnbären
- ”Mycket väsen för lite ull”, sa kärringen och klippte grisen
- ”Botten upp”, sa skepparen när skutan sjönk
- ”Det löser sig”, sa han som sket i vasken
- ”Låt mig se”, sa kärringen och blundade
Till skillnad från ordspråk och ordstäv kan talesätt anpassas till sitt språkliga sammanhang. De kan infogas i meningar, vilket skapar behov av att kunna böja de ingående orden. Några exempel:
- Rik som ett troll: Köpmännen blev med tiden rika som troll
- Vara ute och cykla: Petter var verkligen ute och cyklade när han började prata om hälsokost
- Vara den vassaste kniven i lådan: Elsa och John är inte de vassaste knivarna i lådan
- Lova runt och hålla tunt: Han lovade runt och höll tunt när han sa att han skulle bygga huset själv
- Inte veta vilket ben man ska stå på: Många tycker det är svårt att veta vilket ben de ska stå på när de ställs inför oväntade valmöjligheter
Med sitt användningssätt fångar ordspråk och talesätt en särskild dimension av språkkulturen. De avspeglar ofta värderingar och kan ibland vara svåra att förstå utan naturlig kännedom om dem. Många har en lång historia och några har genomgått en modernisering som gör dem lättare att använda i nya sammanhang. Här på bloggen kommer jag att börja utforska våra ordspråk och talesätt, söka deras ursprung och diskutera vad de vill förmedla. De säger oss mycket om det sammanhang de uppkommit i och är därför en del av vårt språkliga kulturarv som förtjänar att uppmärksammas.
Tryckta källor:
Jansson, Ulf (2016), Svenska ordspråk, uttryck och talesätt, Liber
Otryckta källor:
https://larare.at/svenska/moment/sprak/ordsprak.html
http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/ordsprak-och-talesatt.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_ordspr%C3%A5k
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ordst%C3%A4v
Pingback: Året som gått | Kulturminnet