Fenrisulven är en väldig och ondskefull varg i den nordiska mytologin. Han är son till den listige guden Loke och jättinnan Angerboda. Varför han fått en vargs skepnad är dock oklart.
Fenrisulven växte upp i Asgård och var till en början en harmlös varelse som ingen lät sig skrämmas av. Med tiden utvecklades han emellertid till en jättelik monstervarg, som till och med gjorde gudarna rädda. Hans uppträdande blev alltmer vilt och hotfullt, tills guden Tyr var den ende som vågade gå och ge honom mat.
När spådomarna sade att ulven skulle komma att orsaka gudarna skada beslöt de att försöka få honom fastbunden. Genom att lura ulven att de bara ville testa hans styrka fjättrade de honom med de starkaste kedjor de kunde hitta, men ulven bröt sig lös. Oden lät då skicka bud till dvärgarna i Svartalfheim, som tillverkade ett rep av bergens rötter, björnens senor, fiskarnas andedräkt, fåglarnas spott, kvinnors skägg och kattfötters buller. Denna märkvärdiga skapelse såg ut som den finaste silkestråd, men var så stark att ingen kraft i världen kunde slita av den. När gudarna föreslog att Fenrisulven skulle mäta sina krafter mot tråden blev han emellertid misstänksam och anade att något lurt var i görningen. Han vägrade därför att låta någon lägga tråden runt honom om inte en av gudarna samtidigt höll sin ena hand i hans gap. Tyr antog utmaningen och Fenrisulven lät sig bindas. Ulven upptäckte dock snart att ju mer han kämpade för att bryta sig fri, desto hårdare bands han fast. När han insåg att han blivit lurad hämnades han genast genom att bita av Tyrs hand. Medan gudarna sedan fäste tråden under det stadigaste av berg ylade ulven så ursinnigt att de var tvungna att tysta honom genom att sätta ett svärd mellan hans käftar.
Alltsedan dess står ulven fjättrad och i sin mun har han kvar svärdet, med spetsen stående uppåt. Ut ur hans gap rinner så mycket fradga att den bildar floden Ván.
Vid Ragnarök kommer Fenrisulven att slita sig loss för att slåss mot gudarna.
Fotnot: Bilden överst visar John Bauers skildring av Tyr med sin hand i Fenrisulvens gap. På den nedre bilden ses hur Fenrisulven möter Oden i strid vid Ragnarök.
Tryckta källor:
Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi: vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget
Egerkrans, Johan (2016), Nordiska Gudar, B. Wahlströms förlag
Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag
Otryckta källor:
Pingback: Året som gått | Kulturminnet